torsdag 16 maj 2013

Magisk & enkel Chickensoup

Härom dagen fick jag för mig att koka kyckling. Aldrig gjort det innan. 
Alltså hur enkelt & fullkomligt genialiskt elegant är inte detta? 

Okej, jag erkänner villigt att den ser inte så rolig ut när man kokar den. Men vilken smak!


Skölj en färsk urtagen kyckling i kallt vatten. 
Koka upp 2l vatten i rymlig kastrull. 
Tillsätt finhackad vitlök. 
Gul lök. 
En delad citron. 
En skvätt vinäger. 
Grönsaksbuljong. 
Vitpeppar. 
Finhackad chili. 
Svartpeppar. 
Salt. 

Lägg i kycklingen och låt sjuda ca 50-60 min. 


Ställ sedan kastrullen  kallt vattenbad ca 1h. 

Vips! Inkokt kyckling. 

Sedan kan du lyfta ur kyckling och enkelt plocka loss det möra saftiga köttet med händerna. 
Perfekt salladskyckling då den är ca 2000ggr saftigare en den vanliga grillade du brukar använda. 
Perfekt till de där goda kycklingmackorna med hemgjord majonnäs som passar så bra i cykelkorgen. 

Eller till den där ljuvliga soppan...

Skumma och sila buljongen och reducera den en aning. Tillsätt grädde, morötter och palsternacka och sjud tills rotsakerna mjuknat. Tillsätt valfri mängd av den ljuvliga kycklingen.  

Servera med nybakt surdegsbröd (för det har ni väl lärt er nu?) och en klick gräddfil. 

Detta är något av det godaste jag lagat på mycket länge. 
Kommer framöver att bli min bjudrätt när gästerna är många. 

Ja det var allt för den här gången nu har jag en deg att ta hand om. 



Go kväll!
//andy

1 kommentar:

  1. Har inte kokat kyckling jag heller. Mamma gör det ofta och jag tycker det är jättegott. Det blir verkligen saftigt. Nu fick jag inspiration att prova själv så tack för det!

    Passar på att önska en fin helg också. Göteborg ska visst få det soligt och fint!

    SvaraRadera