lördag 11 maj 2013

Ljummen Nyponsoppa.

Ja det är det jag ätit de senaste dagarna. Med mosad banan. Inspirerande va?
Den senaste tidens stress har satt igång min IBS och resulterade efter lite ovarsamt frossande i en inflammation i en tarmficka i tjocktarmen. För er som aldrig haft missnöjet att uppleva detta så kan jag meddela att det gör fruktansvärt ont. Buken svullnar upp till en enorm stenhård kula och man ser ut som Santa Claus på tjack. 

Men jag har ju självklart inte kunnat hålla mig från spisen ändå. Som tur är så har man ju en Sambo som vill äta. Och eftersom hon kör strikt Lchf nu så är det spännande att vara med o röra i grytorna. Det är nog ingen diet som jag kommer att konvertera till nån gång men många av elementen är både roliga och goda. Själv är jag mer för "bondförnuft" och strävan efter rena och bra råvaror i en sansad balans. 

Surdegsbakandet har gått hejdlöst framåt sista tiden. Det går faktiskt makalöst bra. Att man kan göra så här fantastiskt bröd själv hemma, helt utan tillsatser, socker eller jäst kunde jag aldrig föreställa mig. 

Dom riktigt bra resultaten började komma när jag studerade fantastiske Sebastien Boudet och efter att jag köpt riktigt bra mjöl från en lokal Mjölnare (Limbacka Kvarn). 


Har du inte provat att göra äkta surdegsbröd nån gång så tycker jag absolut du skall prova det. Det är inte alls lika militäriskt som vanlig bakning. Utan surdegen och brödet har verkligen som Sebastien säger; ett eget liv, en egen själ. 

Det blir till och med godare än allt så kallat surdegsbröd jag köpt och ätit tidigare. 
Och Nej! Det är INTE svårt! 

Jag har ingen fräsig assistent för flera tusen. Blandar för hand i en stor rostfri bunke. Det enda jag köpt är en 15 l plastback med lock på Jula. 

Sista gångerna har jag testat långa jästider i kylskåp (26-28h) med jättebra resultat. Sen hade jag en baksten sedan tidigare som jag tror också påverkar resultatet väldigt mycket. 


Slänger in några bilder för er som inte sett på Instagram. 
Dagens projekt däremot (för magenk) är inkokt kyckling. Hur old school känns inte det?Fridens!
//andy


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar