söndag 1 september 2013

Lchf Tofu Paj, trasig bil & barndomsminnen.

Nej nej och åter nej. Bli inte oroliga att denna favoritblogg är på väg att förvandlas till en Lchf predikande sida. Min fasta övertygelse gällande alla dieter och kostinriktningar förblir densamma. Jag tror på en varierad kost med kött, fisk och grönsaker. Bra råvaror och mat lagad med kärlek serverad enligt tallriksmodellen (en tredjedel protein, en tredjedel kolhydrater och en tredjedel grönsaker). Även om jag inte lever efter detta konsekvent med alla mina hamburgare och släpvagnar med smält ost.

Men i Fredags ville jag överraska min Sambo med en Lchf rätt och eftersom den blev så lyckad tänkte jag dela med mig av den här.

paj med fyllning innan ost/cremefr blandingen breddes över.

Lchf Tofu & Rödlökspaj.

Denna gjordes i en mindre rund ugnsform (varför mängderna kan låta lite).

Pajskalet gjordes av:

2 ägg ordentligt vispade
2 tsk fiberhusk
En rejäl skvätt grädde.
lite salt, cayennepeppar och en skvätt tabasco.
50gr smält smör.

Vispa ihop allt ordentligt för hand så det blir riktigt fluffigt och luftigt.
Smörj en form generöst med smör.
Grädda äggstanningen/pajskalet i ca 20min 175-200gr (beroende på ugn)

Fyllning:

En dryg halv förpackning av Tofu Rosso,
Hackas och steks tillsamans med
1 fint skivad rödlök
krydda med svartpeppar, salt och cayenne

häll över fyllningen i en skål att svalna pressa några droppar Citron över.

Tag ut pajskalet och låt det svalna något.

Blanda under tiden Creme Fraische (stavas det så?) med riven ost. Ta gärna någon lagrad ost som har lite mer smak.

Bred fyllningen ovanpå skalet/äggstanningen och täck över med ost/creme fraische blandningen.

Grädda ytterligare 20 min på 175-200gr dra på grillen lite mot slutet för att få lite fin färg.


Det blev väldigt högt betyg från Sambon på denna och eftersom så många håller på med Lchf nu så ville jag dela med mig av detta recept.
Och jag kan bara hålla med, verkligen smarrigt. Men det vore ju konstigt annars med så mycket gott i. Jag kan tänka mig att den blir kanon även med bacon eller kryddig köttfärs. Men utmaningen här låg i att göra en vegetarisk variant.

Lchf Tofupaj med Sallad.

Den här veckan har verkligen varit kaotisk! Bilen pajjade på Mån morgon med ett gigantiskt rökmoln ur huven som resultat. Inte så roligt 05:45 när man ska hinna till jobbet. Men jag har i alla fall fått tillbaks min tro på mänskligheten då när jag står där helt förvirrad när en granne helt plötsligt dyker upp och KÖR MIG till jobbet! Så sjukt häftigt. Så än en gång: Tack Jani! You made my day!
Hur Mr.T sedan hjälpte mig att fixa delar och laga bilen finns inga ord för. Som sagt det finns guldklimpar bland folket därute den saken är klar.

Sent på Fredagseftermiddagen så var bilen fit for fight igen så jag unnade mig att bara sätta mig ner på balkongen och slappna av. Min nya favoritöl är en gammal favorit som gjort återentré. Boddingtons. Så mild och krämig men utan den enorma kropp som tex Guinnes och andra mörka öl. Ja nu är det denna som gäller. Hur är det med er? Skiftar er favoritöl eller har ni alltid samma?
Från min vän Tommy så fick jag massor utav fina äpplen. Så idag så gjorde jag något som strålade mig tillbaks till barndomen på en hundradels sekund. Min mamma gjorde alltid äpplekaka till mig och min bror när vi var små. Hon gjorde stora rackare i långpanna som serverades varm med ett glas mjölk.


Så nu när jag hade finfina äpplen från min väns trädgård precis som vi hade i min barndoms trädgård så försökte jag återskapa hennes recept. Jag tycker jag kom väldigt nära, eller så är jag bara sentimental. Pricken över i är att låta den svalna något för att sedan sikta över florsocker. Känns mysigt med såna här projekt nu när Hösten är här och regnet piskar mot rutan.


Alltså det här med mat? Någon frågade mig när jag började tycka om att laga mat. Jag kunde inte svara. Jag vet inte exakt när och hur det började. Däremot vet jag exakt när jag fattade den enorma vidden av att bjuda andra på något.

När jag var liten så var jag extremt morgonpigg (det är jag fortfarande btw). Detta var jag ensam om i min familj. Alltså jag snackar EXTREMT morgonpigg. Jag kunde utan problem starta dagarna runt halv fem, redan som just femåring. Med en mamma som skiftarbetande sjuksköterska och en pappa som hårt arbetande småföretagare så var Söndagsmornarnas chans att sova ut förmodligen ovärderliga.


Att få en liten krullhårig femåring med stora blåa plastglasögon hoppandes upp och ner i sängen klockan halv sex kan därför inte ha varit särskilt upplyftande. Men det förstod ju inte jag.

Varför ville dom inte stå upp? En ny dag med oändligt många möjligheter låg ju vidöppen och dom ville bara sova? Obegripligt!

Såklart blev jag bortmotad och tillsagd att gå och lägga mig eller gå o leka. Jag lärde mig att sysselsätta mig själv på mornarna.
Tills jag kom på något genialt!Jag lärde mig att koka kaffe.
Jag lärde mig att bre smörgåsar med leverpastej och gurka.

Jag lärde mig att klättra upp på en stol och fippla ner den stora brickan i överskåpet i köket.

Jag lärde mig att balansera 2 koppar kaffe, assietter och smörgåsar på den där brickan och smyga upp till deras sovrum utan att det knarrade i trappen.

Jag lärde mig att INGEN kan stå emot en kopp kaffe på sängen.
Och att ingen säger nej till något lagat med kärlek.

De lärdomarna bär jag med mig fortfarande.

Ha en underbar Söndag!
//Andy
Ingo testar sin nya matautomat.

2 kommentarer:

 1. LCHF eller inte, pajen verkar jättegod! För övrigt håller jag med dig där om varierad kost... Flexitarian tror jag det heter när man äter kött ibland och ibland inte. Då är jag väl en sån eftersom det alltid måste finnas etiketter på allt...

  Jag är vanemänniska när det gäller öl och har ett par favoriter men provar gärna något nytt ibland. Man vet aldrig vad man kan stöta på för gott!

  Härlig äppelkaka och vilken liten kille! Mycket smart att lära sig så där - är man bara tillräckligt motiverad så - och så ska man ju ha de där människorna omkring sig som man motiverar en!

  Ha en fin septembervecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flexitarian, den var bra Lotta! Ha en härlig vecka du med!

   Radera