söndag 18 augusti 2013

Världens bästa drink, en fluga i maten & lite annat...


Söndag morgon. Vad kommer jag dragande med då? En drink? Kanske inte helt passande men jag ville bara dela med mig av vad jag tycker är om inte den bästa så åtminstone en utav de bästa drinkarna jag vet.

Det började en gång på en Spansk Tapasbar där jag fick en variant av en "dirty Gin Tonic" och det är väl också precis vad det är. Jag har flera gånger försökt återskapa den drink utan framgång.

Tills igår.

Lösningen heter Farinsocker.

Jag började med att göra en sockerlag på 1 dl farinsocker, 0,5 dl råsocker och ca 3,5dl vatten. (På Barspråk kallas detta en "Rich Syrup"). Värm upp vattnet nära kokpunkten och lös upp sockret. Det skall INTE koka. Du får nu en vätska som liknar cocacola ungefär. Kyl ned denna och förvara i kylskåp.

Sen behöver du:
1 Citron.
Indian Tonic Water.
Bombay Saphire Gin.
Krossad is.

Spansk Gin & Tonic alá EnHerransMat:

Fyll ett Tumblerglas med krossad is.
Pressa över lite citron.
Gin 4-6cl efter smak.
ca 1-1,5 tsk av sockerlagen.
Fyll upp med Tonic Water.
Garnera med en citronskiva.

Så där, en rivstart på Söndagen!

Vad händer annars? I Fredags bjöd vi härliga vänner på middag.
Den ena rätten var en fetaost fylld och pestoöverbakad chumlax som tyvärr inte fick något foto (eller ja den fick ett foto men då hade redan gafflarna hunnit mosas ner i den så det estetiska värdet var lika med noll) men betyget från smakpanelen och fästmön blev högt!

Det var inget särskilt alls. Jag lade ett par snitt i den djupfrysta laxen och placerade fetaost skivor däri. Ovanpå breddes ett tjockt lager pesto och runtomkring i ugnsformen blandades krossade tomater, kryddor och creme fraiche. 20 min 200gr. Klart.

Som andra rätt blev en Amerika influerad och billig rätt. Vet inte vad man skall kalla den? Juicy Pork Southern Style!?


Två stycken fläskkarre skivor smordes in med rikligt med kryddor. Svartpeppar, salt, cayenne, paprikapulver, vitlökspulver m.m. Fläskkött kan man krydda REJÄLT! Efter denna rubbing så får dom vila ca 20 min i rumstemp innan man bryner på dom hastigt på hög värme med Smör. Detta är alltså bara för att få stekyta på köttet och inte tillaga dom. I en liten ugnsfast gryta med lock blandar du sedan krossade ekologiska tomater och någon form av Bbq sås (tror jag hade SantaMaria Hickory?) hackad chili och vitlök. Som kronan på verket skivades en rå chorizo ned. Allt detta är alltså i kall vätska. Sedan petar du ned dina brynta karrér i grytan så de precis täcks. In i ugnen på 150-175gr i 95-100min. När det är klart lyfter du ur karrerna och kokar ner vätskan på spisen (i samma gryta). Servera köttet med en fräsch sallad, pommes och rikligt med sås. Mustigt, enkelt och jättegott. Sådana här rätter är perfekta när hösten kryper sig på. Mat som lagar sig själv i ugnen.


Jag har även bakat surdegsbröd nu i veckan. Det är så otroligt roligt! Man blir verkligen besatt!
Den här gången hade jag en knivsudd torrjäst i min degblandning tillsamans med surdegen. Som amatör var jag lite osäker på i vilken kondition min surdeg var. Med facit i hand tror jag det var helt onödigt faktiskt. De bästa resultaten har jag fått på enbart surdeg och att sätt en egen surdeg är inte svårt. Googla runt och kolla lite så är du snart igång. Efter sisådär 4 dagar har du din alldeles egna surdeg.
Den här gången hade jag fullkornsvete, spelt och rågmjöl. Dels från Limbacka, dels från Bräcke mölla. Fullkornsvetet var tyvärr från snabbköpet dock ekologiskt. Dessa bröd var faktiskt "städbröd" min sambo tyckte nämligen att min mjölsamling i skafferiet började breda ut sig lite väl mycket. Så för att bli av med alla små slattar i olika mjölpåsar så blev detta en bra blandning.

Mjölmängd ca 1100-1200gr. Vatten 650-700gr. Anis, fänkål, honung från Skåne, havssalt. Knådades för hand ca 25min och fick vila inplastad 1h sedan blev det plastbacken och 22h i kylskåp. Sedan formades två bröd som fick jäsa i korg 2h i rumstemp för att sedan bakas av ca 50 min varav de första 15min i 250gr och resterande i 200gr.

Ett saftigt bröd med mycket smak och fina bubblor i inkråmet. Det ena blev en present och det andra fick åka med till Jobbet. Det roligaste med att baka bröd är nästan att se glädjen när andra äter det. Det brukar inte ta många minuter innan jobbarkompisarna på fabriken slukat det. Så roligt!

Något ännu roligare var när jag kom hem från kneget i Fredags. Ni vet hur det kan vara. Man är trött efter en lång arbetsvecka och vill bara slänga sig på soffan och pusta ut. I brevlådan låg ett brev.


 Ett riktigt brev med frimärke och allt. Jag blev så glad över detta brev! Du skall veta Jonas att det är den här typen av feedback som gör att man orkar blogga på kvällar och helger trots heltidsjobb vid sidan av! Tack!
Här kommer därför en extra bild på Rejjan som jag tror du kommer att gilla.


Nu stundar en ny spännade vecka och jag sitter nästan och njuter av att det stormar och regnar ute.
Det känns helt plötsligt helt okej att vara inne, tända ljus, baka och dricka kaffe.
Men vad hände med flugan i maten då?

Ja det skulle väl vara jag då.Trevlig Söndag önskar jag er!
Ta hand om varann.
//Andy1 kommentar:

  1. Njutbar läsning. Njutbar drink! Min typ av drink som är sur snarare än söt.

    Och du är så modest. Inget konstigt alls. Gjorde bara si och så :-) Jo, men en hel del känsla måste man ju ha för att få till det också, och det har ju du.

    Grattis till så fin respons från läsare. Sånt värmer verkligen. Och flugan i soppan är också fin :-)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera