onsdag 4 september 2013

Recept på begäran och Surdeg for Dummies.

Jag fick många brev om min snabba Italienska Karrégryta som swischade förbi på Instagram häromdagen om jag inte kunde lägga ut ett recept.

Jorå, det ska väl gå. Ni vet ju att jag inte är mycket för just recept. Men jag ska försöka komma ihåg hur det gick till.

Det här är lite roligt för detta är något som jag kallar för "supersnabba långkok".
Låter ju lite konstigt? Men jag gillar känslan av rustik och rejäl mat som känns vällagad. Det är ju en inte så lätt combo om man jobbat som ett djur i 10h.

Eller? Jo visst går det. Just den här dagen hade jag bara efter en lång arbetsdag bara ett tjugo minuters stopp hemma innan jag skulle iväg igen för att inte komma hem igen drygt 2h senare. Då måste det gå fort. Men jag lovar, med lite multitasking så klarar du detta inkl disk på max 12 min och då kommer du hem till vällagad mat och ett rent kök.
Låter väl inte så dumt va?

Okej. Vi kör då....


Andys Supersnabba långkokta Italienska Karré och Cabanoss gryta.

2st          Fläskkarrér på ben.
4-5st      Tomater.
1st         Stor Basilika kvist eller massablad.
1dl.       Grädde.
1st        Buljongtärning.
2msk    Ajvar.
1st        Stor rödlök.
1st        Cabanoss (eller annan kryddig tjock korv).
             Olivolja.

Du behöver även en lite mindre stekgryta med lock, en stekpanna och en mixer.

Nu kör vi: Sätt på Stekgrytan på en platta på max så även stekpannan. Ta fram karrérna och korven. Krydda karréskivorna rejält med salt, svartpeppar,  och cayennepeppar på båda sidor. Klappa in kryddorna ordentligt.
Häll olivolja i stekgrytan och sänk värmen ett par lägen. Lägg en rejäl smörklick i pannan. Stek karrérna. Under tiden slänger du i tomaterna i mixern tillsamans med rödlöken, basilikan (gärna vitlök om du har), en buljongtärning, en skvätt olivolja och några matskedar vatten. Kör mixern på max medans du vänder karréskivorna.
Häll i grönsaksmixen i stekgrytan. Lägg i köttet. Skiva ner korven grovt i grytan.
Höj värmen och låt stormkoka medans du diskar mixern och röjer av köket.


Tillsätt Ajvar och krydda grytan rejält med valfria kryddor och örter. I mitt fall blev det tabasco, peppar, cayenne, vitlökspulver (eftersom jag inte hade någon färsk).
Häll i grädden och rör runt. Låt koka medans du ställer tillbaks kryddorna och tar på dig ytterkläderna.
Nu är du redo att sticka och det har gått ca 10-15 min. Nu sätter du bara på locket och stänger av plattan. Grytan får stå kvar och småputtra medans du är borta och det är garanterat riskfritt eftersom du nu stängt av spisen, locket är på och värmen kommer att avta.

När du kommer hem igen så drar du bara på plattan på max och kokar upp grytan igen. Red av med lite Maizena för att få en lite tjockare och krämigare konsistens.
Servera med ett par brödskivor och ät i djup skål framför TV:n

Enkelt eller hur? Det är lätt att variera den här typen av matlagning. Skiva i en morot, en potatis eller varför inte lite rotselleri? Jag har säkert glömt något i mitt recept för det gick ju som sagt i en rasande fart men var inte rädda för att ta bort eller lägga till efter behag.

Så här kan det gå till när jag lagar "bra" mat fort. Man behöver inte alltid krångla till det och man behöver inte alltid stå och slita vid spisen. Och känslan av att komma hem till ett rent kök och ändå kunna äta ett riktigt "långkok" är svårslagen.


En annan sak som jag får mycket frågor om är surdegsbrödet. Hur går det till? Hur lyckas man? Hur mycket surdeg skall man ha istället för jäst?

Så därför kör jag en:


Surdegsbakning for Dummies.


Det första du måste göra är såklart att starta en surdegskultur eller starter som en del säger. Det är väl egentligen det krångligaste med surdegsbakning och kräver lite meck och koll några dagar. Läs mer på nätet om hur du sätter din startkultur. Det finns hur många som helst som beskriver det in i minsta detalj bättre än jag. Det enda jag kan tipsa om här är att inte ha för noggrant diskade glasburkar (diskmedel dödar bakterierna som nu skall hjälpa dig). Använd bra ekologiskt mjöl (gärna stenmalet) och ekologisk obesprutat äpple.


Jag brukar i princip göra samma varje gång med enda skillnaden att jag ändrar mjölsorterna inom den angivna totalmängden. Ibland byter jag ut en del av degvätskan (vattnet) mot något annat (öl, mjölk whatever). Och jag ändrar även hur jag smaksätter det. Favoriten är dock krossade fänkålsfrön.

Grundrecept för 2 lagom stora limpor:
1200 gr       Mjöl. (ju bättre kvalitet, desto bättre bröd, läs runt och kolla).
650-700gr  Vatten. (Jag använder alltid fingervarmt).
2,5 dl          Surdeg.
2 msk          Olivolja.
1 msk          Ekologisk Honung.
(ev kryddor. Fänkålsfrö, anis m.m.)
1-3 tsk        Havssalt.

Jag börjar med att hälla mjölet i en stor bunke eller plastback. Sedan gör jag en stor grop i mitten genom att flytta mjölet åt sidorna. Sedan häller jag i degvätskan/vattnet. I vattnet häller jag surdegen och vispar den tills den löst upp sig. Sedan tillsätter jag honungen och börjar vispa i mjölet i omgångar.

Till detta brukar jag använda en stor plastgaffel. Betänk att det är väldigt kletigt men det skall det vara. Nu brukar jag tillsätta oljan och ev. kryddor.
Sedan är det bara att sätta igång och knåda med händerna. Se till att ha lite mjöl till hands för som sagt det är väldigt kletigt. Men vad är det dom brukar säga? "Det är aldrig för sent att ha en lycklig barndom".

När den fått en skön deg konsistens efter kanske 20 min. Så sätter du locket på backen eller plastfilm på bunken och låter den stå ca 1h. Detta har jag i efterhand fått lära mig heter Autolys och ger mjölet tid att suga åt sig vattnet. Inte för att jag bryr mig särskilt mycket om flådiga franska termer, det enda jag bryr mig om är att det blir goda bröd!

Efter en timme tillsätter du saltet och knådar 10 minuter till. Nu är degen klar och det "tråkiga" jobbet gjort. Nu sätter du locket på din plastback och ställer lådan i kylen över natten. Hur länge spelar inte så stor roll. När du sedan tar fram den igen bör den ha jäst till dubbel storlek. I början gjorde jag små märken med en tuschpenna utanpå backen för att verkligen se om och hur mycket det jäst.

Surdeg som jäst över natten + en stycke Mops.

Dela degen i två delar och hantera den varsamt. Du vill inte ta död på alla fina bubblor som bildats under jäsprocessen. Forma till en limpa eller ett runt bröd genom att vika in kanterna. Lägg bröden i väl mjölade jäskorgar eller ett durkslag eller en burk, form eller vad du har till hands. Ett tips är att lägga en linnehanduk i innan och mjöla den ordentligt för att lättare kunna stjälpa ut bröden sen. Täck korgarna med en handuk och låt jäsa i rumstemperatur 1-2h. När de är klara skall du kunna peta med fingret och då skall det fjädra tillbaka ut. Detta är något som Ingo gärna hjälper mig med genom att klampa rätt över handukarna under jäsningen.

Jag använder baksten när jag bakar av. Tänk på att den behöver minst 1h för att bli varm.
Sedan snittar du bröden och bakar av dom i först 250gr 10 min sänk sedan värmen till 200 och grädda ytterligare ca 35-45 min. Har du en termometer så kan du sticka in den i brödet och kolla temperaturen. 98gr skall innertempen vara när brödet är klart. Men gå på känsla också. Knacka på brödets undersida och det skall låta ihåligt.

För att få den där riktiga goda skorpan använder jag vattenånga. Helt enkelt genom att ta en vanlig sprayflaska med vatten och spraya in i ugnen innan jag ställer in bröden.


En annan sak för att få riktigt fina bröd är att inte skära upp dom direkt när du tar dom ur ugnen. Låt dom vila på galler minst 40 min. Brödet och vätskan skall sätta sig för att du skall få ett saftigt och smakrikt bröd.

Okej, nu tänker du: fy fan va omständigt och tidskrävande. Men tänk efter. Det är inte så krångligt. Prova så får du se. Det handlar mest om planering.

Jag kan ärligt säga att jag aldrig i min vildaste fantasi kunde föreställa mig att någon som mig som verkligen hatar att baka och följa regler kunde framställa bröd som smakar så här och som ser så fantastiska ut utan några som helst maskiner eller dyra prylar, svåra ingredienser eller förkunskaper.


Det är nog det som får en att fastna för surdeg. Att det lever sitt eget liv. Att det blir fantastiska resultat. Att det är nyttigt (funkar helt otroligt bra för min IBS). Att en smörgås för en gångs skull mättar mer än 10 min. Glädjen att bryta bröd med andra.


Så där nu har jag försökt skriva ner lite lättfattligt sådant som jag själv hade velat läsa när jag började. Hoppas någon av er därute har glädje av det.

Nu blev det ett lång extra inlägg denna vecka och nu skall jag stupa i säng.
God natt!
Ha det så bra.

//Andy6 kommentarer:

 1. Hej. Gillar verkligen din blogg och har följt den ett bra tag nu. Många bra recept och mat som jag gillar.
  Du har även inspirerat mig till att försöka mig på surdegsbakning. Så jag tänkte prova det receptet du har skrivit här.

  Men jag har bara en liten fråga. Jag håller på att sätta min surdegsgrund just nu och när den är klar ska jag förvara den i kylen. Så när jag ska följa ditt recept här, behöver jag då ta ut surdegen ur kylen och mata den typ 8 timmar innan jag börjar baka eller kan man ta den direkt från kylen?

  Tack på förhand. Mvh Linus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Linus! Kul att höra från dig och att du hängt med ett tag. Roligt att du e på G o testa o baka lite. Du skall absolut inte ta den färdiga surdegen direkt från kylen (det borde jag varit tydligare med). Utan ta fram den ett par timmar innan du skall baka och mata den ev. lite grand så den får extra fart. När du sedan tagit den mängd till baket som du behöver så brukar jag mata upp dom rätt rejält för att sedan ställa tillbaks i kylen så dom är redo för nästa gång. Jag brukar i princip tillsätta lika mkt på en höft som jag tagit ca 50/50 vatten, mjöl röra runt ordentligt. Tror även att bakstenen gör stor skillnad. Lycka till nu! Hoppas det går bra. Hör gärna av dig så jag får veta hur det gick.
   Ha det gött!

   Radera
  2. Tack så mycket. Nu har jag även läst på lite mer om det så nu börjar jag nog förstå hur man gör. Första försöket på surdegsgrunden gick inget vidare för den stog nog lite för kallt. Men jag började om igår och ställde den i ovanför pelletspannan där jag har runt 25 grader och nu verkar det hända grejer.

   Så om några dagar provar jag nog att baka enligt ditt recept. Kan man blanda mjölsorter lite som man vill eller? Surdegen är gjord på ekologiskt vetemjöl och rågmjöl från Limabacka kvarn och jag tänkte använda mig av dessa till första baket också. Kan man blanda hälften av varje typ eller ska jag använda mig av mera råg eller mer vetemjöl tycker du? Jag är väldigt ny på det här med att baka bröd så har inte så bra koll.

   Radera
  3. Fan va skoj Linus! Det där med Pelletspannan lät ju perfekt! Lagom varmt o gott där. Det kan va lite trixigt att få igång en bra kultur men när man väl har en så är man ju "hemma" så att säga. Jag är också amatör skall du veta, igår överjäste jag mitt bröd så det inte höjde sig någonting i ugnen. Så det är inte alltid det blir full pott här heller. Jag tycker du skall ta större del vetemjöl än råg i början då jag har fått för mig att det är lättare. Råg är ju lite tuffare och behöver en starkare kultur för att få jäskraft. Något jag tycker du skall ha i de första degarna är nån sked honung (för att få lite extra fart på jäsningen). Mortlade fänkålsfrön är en underbar krydda i bröden. Tänk också på att inte ha i saltet direkt utan först efter största delen av knådningen är gjord. Saltet bromsar jäsningen men binder även ihop degen. Lycka till, va kul att du är på G! Ha en bra dag.

   Radera
 2. Vilken gryta! Bara tomatmixen verkar ljuvlig... Smart cooking! Och så får man väl kalla dig surdegskonnässör från och med nu. Kul brödresa du har gjort!

  SvaraRadera
 3. Ja det är så vackert! Blir mer och mer sugen på att baka surdegsbröd!

  SvaraRadera