tisdag 10 september 2013

Ett rikare liv och hur du besegrar dina motståndare.


Vem är det på bilden!? Och vad i hela friden har det med dagens inlägg att göra?

Mannen på bilden är John D. Rockefeller. Född 1839, pionjär inom Oljeindustrin och känd för hänsynslösa och tuffa affärsmetoder. Tillika Världens första Dollarmiljonär! Skulle man räkna om till dagens penningvärde skulle han fortfarande vara Världens rikaste!!!

Vi återkommer till detta med rikedom om en liten stund.

Herregud tänker du; är inte detta en matblogg?
Jo, jo...lugn bara lugn. Allt hör ihop.

Men "motståndarna" då? Jo det ordet kan innehålla mycket. Men jag tror att ni alla känner igen det på något sätt. Det kan vara människor som är helt ogrundat elaka mot dig. Det är inte bara barn som ägnar sig åt pennalism och mobbing. Det kan vara livet själv som bara är allmänt jävligt. Det kan vara jobbet. Det kan vara vädret. Det kan vara ditt eget psyke. Sjukdom.

Människor eller omständigheter som hela tiden motarbetar dig och vill hålla dig på plats.
Hur besegrar man sånt? Går det ens?
Ja visst säger jag. Klart det går.

Den mänskliga hjärnan är expert på en sak. Räkna ut saker. Förstå logiken i saker.
Konstnären X:et sa en gång i en intervju "att en riktig konstnär MÅSTE vara Anarkist". Jag tror jag förstår vad han menade. Det handlar inte om att störta den rådande samhällsstrukturen. Utan att ha ett öppet sinne för att kunna vara kreativ och kännande.

Så svaret blir att du måste vara ologisk och INTE gå att räkna ut. Alltså inte ens för dig själv! På så sätt ligger du alltid steget före dina "motståndare" och dom kan aldrig kalkylera ut dig.

Det kan handla om att ifrågasätta sitt eget beteende. Sjunga en sång när du minst anar det. Backa in bilen på P-platsen du annars alltid kör rakt in i. Färga håret (även om det inte blir fint). Gå en omväg till affären. Eller byta kläder.

Jag gjorde det sistnämnda imorse.
Klockan 05.00 gick jag upp strök en skjorta och valde ut en mycket tjusig slips. Att knyta en perfekt slipsknut är en konst inte många bemästrar men det tar vi en annan gång.
Det handlar om att transformera sitt sinne till Oslagbar och det fungerar!

Amerikanerna har ett bra ordspråk för detta: "When the going gets tough the tough get going!"

Nu när du är oslagbar så går vi tillbaks till mannen på bilden.
Egentligen har han väldigt lite att göra med dagens recept.
Man säger att det skapades 1899 på Restaurangen Antoine´s i New Orleans.
John D. Rockefeller är vid den här tiden rikast i USA (och hade som sagt varit det även idag) och att man använde hans namn till den här rätten var just för att den var lika rik på smak som Rockefeller var på pengar.
Jag tror personligen eftersom det inte är helt komplexa eller okända smaker att det även ingick en viss Mediahype i namnvalet även om den termen inte ens var uppfunnen då.

Så för att göra en lång historia kort. Jag ger er:


Rockefeller Oysters.

Ostron.
Spadet från ostronen.
Spenat.
Persilja.
Vitlök.
Hackad rödlök.
Smör.
Rivet dygnsgammalt vitt bröd.
Riven lagrad ost.

Nu gjorde jag bara 3st så det blir svårt att skriva ett exakt recept.
Men du börjar med att borsta Ostronen i kallt vatten för att få bort lös smuts och annat. Sedan öppnar du dom (det är inte så svårt som dom säger). Försök få in kniven i "låset" där bak och bända upp dom försiktigt samtidigt som du för kniven längs insidan på det övre skalet för att skära bort muskelfästet.
Sedan häller du av spadet i en skål som du använder till din fyllning senare. 
Skär sedan loss mollusken undertill, på så sätt frilägger du den samtidigt som du tar livet av den. Den håller sig nu fräsch minst en halvtimme i kylt läge.


Under tiden drar du på ugnen på max (275gr) och grill så att den hinner bli riktigt varm.

Nu kan du börja på din fyllning/gratinerings smet.

Fräs i en tjockbottnad kastrull i rikligt med smör den hackade vitlöken, tillsätt spenat och persilja och allra sist rödlöken och lite utav ostronspadet. Sist av allt tillsätter du ytterligare smör (typ ett par hundra gram) och det rivna vita brödet. Nu kan du lyfta kastrullen helt från värmen och tillsätta bröd tills du får en pestoliknande konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Låt smeten svalna något och lägg sedan en rejäl klick på varje Ostron. Toppa med ett uns riven ost, ta dock inte för mycket, det är inte ostburgare du skall göra.

Jag tillverkade en Ostronhållare av aluminiumfolie men i de flesta recept man läser så lägger man skalen i grovsalt. Jag tror båda funkar precis lika bra. Gratinera på översta falsen tills de får fin färg ca 4 min.

Servera med en citronklyfta och några droppar Tabasco.
Ljuvliga Himmel!!!

Jag lovar att detta är otroligt gott!
Du kommer att känna dig rikare, om så bara för en stund.

Det är sant.
Precis lika sant som att du är oslagbar om du vill vara det.

Lycka till!
//Andy.

5 kommentarer:

 1. För helvete Andy, detta är ett av dina bästa inlägg. Riktigt läckert med kuriosa som sedan mynnar ut i ett recept i världsklass!!
  Lagom långt, koncist och bra författat.

  SvaraRadera
 2. hej Andreas, håller med ovanstående kommentar..helt fantastiskt bra skrivet och nu måste jag verkligen göra detta med ostronen..
  jo skulle bara säga det med att jag lite ben till vovven klara..
  kom in när du har vägar förbi..hälsningar tina i sävedalen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det måste du testa, det är verkligen gott! Oh va bra med ben! Kommer Lör el Mån. Tack!

   Radera
 3. Mästerligt skrivet. Njutning för själen. Bra tips. Inspirerande. Både kloka ord och käk. Som vanligt alltså - tack för det :-)

  SvaraRadera