torsdag 14 februari 2013

Alla Hjärtans dag och en vecka full av njuterier.


Ännu en vecka har flugit förbi! Eran favoritbloggare har som vanligt massa roliga saker på gång. Jag gick ut veckan stenhårt med att tillverka "the mother of all räkmackor". Jajjemen! Lite drygt ett kilo räkor skalades under Ingos vaksamma blick (klart han fick smaka). Dansk rågbröd, kokt kallt skivat ägg, sallad, majonnäs, lite pressad citron och nymald svartpeppar. Pang bara! Är inte detta något av det godaste som finns? Jag gjorde som sagt två stycken och efter den första var jag helt proppmätt. Men efter att ha dividerat fram och tillbaks med mig själv så insåg jag ju att den inte skulle vara så rolig att spara till dagen efter. Vad gör man inte? Jo man offrar sig. Efter två såna monster var det bara tack och go´natt. Flickvännen frågade lite försiktig: "Är du sjuk eller?".....

Ingo, räkjägaren.




Sen tänkte jag slå ett slag för vår vän Auberginen. Perfekt att göra vegetariska alternativ med. Men det är viktigt att salta ur den ordentligt innan, åtminstone tycker jag det. Titta så det vattnar sig med saltet på.


 Alltså, strö på rikligt med salt på båda sidor och låt ligga ca 30 min innan ni kryddar eller marinerar den. Jag brukar lägga dom på varandras kanter så att luften kommer till på båda sidor och vätskan kan rinna av. Sedan är det bara att marinera med valfria livsmedel. Den här gången blev det kummin, korriander, rött vin, olivolja och chili. Jag marinerar nästan alltid direkt i en fryspåse som jag sedan suger ut luften ur. Vaccum marinering snabbt och kladdfritt utan någon burk att diska sedan.




Sen är det bara att grilla i panna eller ugn. Till sallad eller som jag gjorde den här gången; parmesangratinerat potatismos. Nu kan man tycka detta är omständigt på en vardag. Men det behöver faktiskt inte marinera så länge. Eller varför inte förbereda kvällen innan?


Inspirerade av våra senaste restaurangutflykter så gjorde Älsklingen en Sorbet härom dagen. En Kiwisorbet. Avsvalnad sockerlag vispas med äggvita och i det här fallet mosad och silad kiwifrukt. Det blev vansinnigt gott och en sak är säker. Sorbet kommer vi att göra mycket mer här hemma i fortsättningen.

Har det inte lagats något kött då? Jovisst har det. Fläskkarré med ben med kort datum och prissänkt i affären. Långt ifrån något kvalitetskött. Men vad kan man göra med en köttskiva för dryga tio kronan? Jo man kan skära bort benen och det värsta utav fettet och banka ut den med köttyxan och panera den till en härlig Skink Schnitzel. Lite oregano i ströbrödet tillsammans med salt och peppar så känns det helt plötsligt lite mer "Italien".





 Lite god pasta och en tomatsås som jag blev inspirerad av dels från vårt besök på Cucina Italinana och Alexandra Zazzis recept på Kokbokshyllan (har ni inte laddat ner Appen än, gör det, den är gratis!)




Den här gången fick såsen småputtra i ca 3h och det är inte klokt vad god en sån här sås blir. Med lite buffelmozarella till så blev det en ljuvlig måltid med otroligt hög klass. Sambon som rest mycket i just Italien gav högsta betyg så jag sträckte lite extra på mig.





Kan ju inte gärna göra ett inlägg utan en bild på Rejjan. Ibland undrar jag om inte hon är den här bloggens riktiga stjärna? Att döma av de brev och kommentarer jag får så verkar det nästan så. Jag kan iaf hälsa att hon trivs bra i den rollen som liten primadonna och skäller ett glatt hej till alla som läser!


Nu är det bäst att skynda sig. Det är ju alla hjärtans dag idag och man vill ju gärna överaska Älsklingen med nåt extra gott.

Vad tror ni att det blir?

Fortsättning följer.

Ha en fantastisk dag!
//Andy.

6 kommentarer:

  1. Vet inte varför men jag hade fått för mig att Rejjan var en snubbe... Nu är hon ännu finare :-) Och räkjägaren ska vi bara inte tala om!

    Schnitzel måste det bli snart. Med stekt potatis.

    Hoppas helgen blir lika bra som den gångna veckan!

    SvaraRadera
  2. Annette, som inte riktigt fixar instagram, saknar Andys matbloggande. Får man skriva så tro?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annette. Det värmer att du saknar inläggen. Tyvärr pga sjukdom i familjen finns varken tid eller glädje för tillfället. Men jag kommer tillbaka. Hoppas du kan vänta. Tack för att du skrev.

      Radera
    2. Jag håller med Annette men då förstår jag. Väntar förstås och hoppas att tid och glädje återkommer - att allt går så bra som det kan.

      Kram Lotta

      Radera
  3. Oj,oj,oj, hoppas det ordnar sig för dig och de dina.
    Saknar dig, Rejan och Ingo.

    SvaraRadera
  4. Nämen, är ni sjuka, vad jobbigt! Hoppas alla kryar på sig fort och bra. Saknar dina inlägg!
    Vill bara önska dig en trevlig helg, och välkomna dig på en stunds uppmuntrande virtuell fika i Trollcaféet.
    Kolla in http://trollcafeet.wordpress.com/2013/03/02/blog-award-minsann/ lite extra... *nudge nudge, if you know what I mean*
    *kramar* /Trollmamman

    SvaraRadera