tisdag 5 februari 2013

Stilen, Tisdagen & den Italienska maten.

 

Ibland blir man bara sjukt sugen på Italiensk mat. Och har man bara lite tid och ro en eftermiddag så är saken ganska lätt ordnad.

Jag började med att göra en långkokt tomatsås med inspiration från Alexandra Zassi och den helt underbara Appen Kokbokshyllan som finns både till Iphone och Ipad. Till Ipaden finns även en mycket fiffig funktion med röststyrning till recepten. Nu lagar ju jag aldrig efter recept men för dom som vill prova på matlagning och kanske tycker att det är lite läskigt så är detta en perfekt steg för steg guide.

Det som grep mig med den här Appen är med vilken värme och innerlighet den är gjort. Flera långa berättelser om dessa duktiga kockar från deras karriärer och liv kompletterat med filmklipp. Väldigt underhållande och jag har kommit på mig själv flera kvällar nu med att ligga och kolla på dessa klipp istället för TV.
Så dagens hetaste tips alltså: Kokbokshyllan till din Iphone! You´re gonna love it!


 Nog om detta. Alltså rejält med vitlök och charlottenlök frästes i smör och olja i en stor kastrull. Sedan tillsattes en burk med hela skalade tomater som skars grovt. Tänk på att ta tillvara alla safter från tomaterna både från skärbrädan och burken. jag brukar lösa upp det sista med lite vatten ur burken för att få ut allt det goda. Så ungerfär halva redan nämnda burk med vatten. Grönsaksbuljong. Salt, peppar och lite vinäger eller balsamico. Låt denna ljuva blandning småkoka försiktigt ca 2-3h smaka av under tiden och tillsätt örter mot slutet. Mixa sedan såsen slät med stavmixer eller kör den i mixern.

Nu har du fått en ljuvlig Italiensk pastasås. Jag skulle göra ett Vegetarisk alternativ till min Sambo så två Quornfilér fick koka med i såsen ca 15 min.

När jag fått på såsen på plattan så har man tid att preppa köttbullarna. Blandfärs, en matsked dijonsenap, lite finhackad vitlök, nån matsked ströbröd, olivolja, riven parmesan, salt, peppar, oregano och ett ägg. 


Blanda rejält med händerna så färsen blir ordentligt blandad. Sätt ugnen på 175gr och låt färsen svälla ca 15min. Rulla sedan köttbullarna direkt på ett ugnsbläck och släng in dom sisådär 10-14min. Sedan kan du bryna på dom i pannan precis innan servering för att få vacker färg och en extra smakhöjning med lite smör.
Låter det lite meckigt för en vardag? Det är det inte. Det mesta sköter ju sig självt med lite övervakning och du får massa tid över till att hålla rent köket, duka och göra dig snygg för din käresta! Jag tyckte till och med att jag fick så mycket tid över att jag, när ugnen ändå var varm, kunde baka en Key Lime Pie.


Ni som hängt med ett tag här vet ju att jag har en extra kärlek för sura och syrliga smaker så det här är något som jag verkligen älskar! Kolla något recept på nätet. Det finns massor av bra. Det viktigaste tycker jag är att använda mycket smör till digestivekexen och att låta smeten på kondenserad mjölk få stå med limesaften, äggulorna och cesten och "suga åt sig" smakerna minst en timme innan man gräddar kakan. Det är livsfarligt gott!

Det går med andra ord att göra en högkvalitativ middagssittning en vardag om man bara frambringar lite positiv energi och planerar lite.
Om du nu får dåligt samvete för att du INTE gör det så kan jag ju bara tala om att jag inte heller gör det varje dag. 
Jag har också dagar som är helt Fucked Up! Massor av dom. 

Men det handlar om att kämpa emot. 
Divergenserna.
Reklamen.
Tillsatsmedel och dålig mat.
Människorna som vill trycka ner dig.

Det kan handla om att le mot den där personen som du tycker är helt jävla blåst i huvudet.
Det kan handa om att klä sig snyggt en helt vanlig dag.
Det kan handla om unna sig ett glas Champagne på en Tisdag.

Det kan handla om att hjälpa en tant över gatan
eller bara laga en fantastiskt god middag till dig själv och de du tycker om.

Då har du åtminstone kämpat emot.
Framför allt så har du visat att du har stil.

Att vara en riktig vinnare handlar inte om att komma först,
det handlar om att ha stil.

Önskar er en stilfull Tisdag.
//Andy
ps. om du gillar bloggen så dela/länka gärna! Du vet väl att EnHerransMat även finns på både facebook och Instagram. ds.

1 kommentar:

  1. Som jag skrev på Insta, karlar kan! I alla fall du. Jäklars vilken bläckfisk du måste ha varit där i köket :-) Långkokad tomatsås låter ljuvligt och till det köttbullar. Tack för tipset på att steka dem både i ugn och i panna för färg. Jag har alltid varit så skeptisk till att göra köttbullar i ugnen just för att missa färgen. Men här får man ju det bästa av två världar typ...

    Snygg stil när det gäller klädseln också såg jag på Insta!

    Ska faktiskt le mot en person som jag stör mig rätt mycket på i morgon. Kan bli intressant att se vad jag får för reaktion tillbaka :-)

    God natt!

    SvaraRadera