måndag 4 mars 2013

"Searching for a Heart of Gold"Long time no see.
Först av allt, tack för alla era fina mail: "Andy var e du?",  "Rejjan vi saknar dig!",  "Var håller du hus min matinspiratör?", "Internet är inget roligt längre".....listan kan göras lång.

Från djupet av mitt hjärta. Jag är väldigt rörd. TACK!

Jorå, det har inte bloggats mycket på sista tiden. Några halvhjärtade försök på Instagram har det det ändå blivit. Men det är ju inte mycket att läsa direkt.

Jag skall inte gå in på detaljer. Men det har helt enkelt varit en tuff period.
Åka blåljus till Stora sjukhus mitt i natten, ibland flera gånger inom samma dygn. Oro, sömnlösa nätter...
Det har helt enkelt inte funnits någon tid eller ens tanke på matfilosoferande.

Men ikväll tog jag åtminstone itu med något som jag tänkt göra en lång, lång tid.

Här på Västkusten går nämligen ett rykte att världens bästa gatukök/hamburgerbar ligger i Kungälv!?

Oskars Hamburgerbar skall det heta.

Jag har hört alla möjliga rykten om det här stället. Från att brödet bakas av Schweiziska Sockerbagare till att biffarna blandas för hand av stora jättar med förbundna ögon i en hemlig källare nånstans.

Det var bara att hooka upp Rejjan i bilselen och sätta sig i bilen.


Efter att ha fyllt på bensindepåerna och nästan blivit överkörd av en Epatraktor (finns dom fortfarande? Mäktigt!) så hittade jag till slut in på en gata där jag på flera meters håll såg skylten i den mörka och iskalla Marsnatten. Med inbillade kexbräcks smulor vinande runt skulten så kämpade jag mig fram till dörren. Och; Ja! Dom hade fortfarande öppet.


Fanns det möjlighet att få beställa en utav dessa omtalade hamburgare? Jovisst, inga problem! Vilken storlek önskade jag? Efter denna enormt exotiska resa ändå från Kålltorp så fanns det ingen tvekan, 200 gr fick bli det självklara svaret.


Under tiden som härligheten tillreddes så blev det lite trevligt småprat med ägarna. All respekt för människor som driver företag i det här landet. I tjugofyra år har Oskars funnits. Jag lyfter på hatten. Som flitig matlagare kan jag bara föreställa mig hur många lökar som hackats, hur många potatisar som skalats och hur mycket flottigt stekos som skurats bort kväll efter kväll.


Och ändå finns skrattet fortfarande där och passionen att till och med ställa upp på en bild för en Hamburgertok som mig.


Blev det ingen hamburgare då? Jojomen! Såklart. 200 grammaren hamnade snyggt och prydligt i en påse för att avnjutas tillsammans med Rejjan i bilen.
Påsen var tung kan jag säga.


Burgaren var inte som jag tänkt mig. Jag såg framför mig en tjock puck men här var det en avlång platt istället ungefär i samma tjocklek som de traditionella gatukökshamburgarna. I mina ögon såg den självtillverkad ut, hur det är med den saken vet jag faktiskt inte. Men bara det faktum att den var annorlunda var en klar bonus. Kryddning och köttsmaken var bra, tyckte mig ana ett uns av mitt eget hemliga vapen, liquid smoke.En hemgjord dressing med lite extra sötma var pricken över i:et.  Brödet var ljuvligt! Hembakt och lika avlångt som burgaren men aningen större. Tillbehören över medel godkända med en krispig sallad.

Jag tyckte den här hamburgaren var häftig! Det var som en vanlig gatukökshamburgare fast i DeLuxe version.
En sak som gör detta till en verklig favorit i mina ögon är att brödet (förutom att vara gott) hade lite drag av det Bosniska bröd som jag tycker så mycket om. Men även att det var perfekt avsett för hamburgaren så att den verkligen går att äta med händerna.


Jag tog som sagt den största dom hade och jag klarade att äta den med händerna, i en Toyota Aygo, med en dreglande mopps bakom axeln, på under 5 minuter UTAN att spilla en enda droppe dressing eller sallad i knät. DET i sig är något som borde rendera högsta betyg.


Hamburgare är en snårig skog. Det finns hundratals skolor, åsikter och kännare därute.
Det är lönlöst att gå in i molekyler i detta för många så kära ämne.

Men om det är något jag gillar förutom just Hamburgare så är det att leta upp små pärlor.

Och Hamburgerbar Oskar i Kungälv är verkligen en Pärla!

En riktig sjysst gatuköksburgare.
En hårt arbetande familj.

Det är värt en rejäl omväg, en sjuhelvetes massa respekt och lätt sjuttioåtta spänn.

Det blir samma låt på motorvägen därifrån som på vägen dit ackompanjerad av Rejjans snarkande:

"I've been to Hollywood
I've been to Redwood
I crossed the ocean
For a heart of gold...."


Ha en underbara vecka.
Vi ses.
//Andy


10 kommentarer:

 1. Välkommen tillbaka, Andy och Rejjan! Hoppas allt ordnar sig med familjen och att ni får lite lugn och ro nu. Ta hand om er!
  /Trollmor

  SvaraRadera
 2. Skönt att se dig här igen genom dina ord! Det låter inte som roliga dagar alls... Hoppas oron är över.

  Tack för tips på annorlunda gatuköksburgare. Det där med brödet låter ju genialiskt! Varför ska det vara tjockt och alldeles för litet för fyllningen liksom?

  Kram till dig

  SvaraRadera
 3. Hej hoppas allt är väl med er.. får prova den när jag blir i kungälv. lät väldigt gott..hälningar tina i sävedalen

  SvaraRadera
 4. Gott o se dig igen! Hatten av för att du styr iväg långt åt fanders flr en pärla!
  Hoppas det löser dig hemma.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med de andra kommentarerna: hoppas saker och ting ordnar sig! Med det sagt, har jag bloggen som startsida här på ipoden, och har kollat bokstavligen varje dag efter uppdateringar, och det är en fröjd att se dig back in business. Sen ska jag hälsa ifrån farsan att det är sista gången du kommer till kungälv utan att svänga förbi Skälebräcke!!

  Ha det bra Andy... //Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Jonas! Gött att du hänger med. Vi lovar, nästa gång vi åker till Kungälv så tittar vi förbi. Ha det bäst.

   Radera
 6. pizza plus i stenungsund har också fruktansvärt fina burgare om du får vägarna förbi där

  SvaraRadera
 7. Nästa gång får du pröva någon av deras specialare! Underbara variationsrika fyllningar till din hamburgare!
  /Susanna

  SvaraRadera
 8. Jag är född och uppvuxen i Kungälv men bor sedan några år i Värmland. När jag är nere i Kungälv och hälsar på så finns det några "måsten" - bland annat att svänga förbi Oskars och käka en piri piri-burgare!

  SvaraRadera