söndag 4 augusti 2013

Burgarmani, kopior och en lyft hatt.

Tjenamoss!
Burgarmani, vad är det? Jakten på den perfekta burgaren? Det ultimata köttet? Det perfekta brödet?
Visst det är roligt med nörderi. Om man har distans till det. Det är som med all mat (och dryck) det är omständigheterna, stämningen och personerna som omger det som gör helheten. När nörderi övergår i Besserwisserattityd blir det lätt trist och överpretto.

Det är vad jag tycker iaf. Jag hycklar inte med att jag lätt kan trycka en random gatuköksburgare imellanåt och tycka det är jättegott. (Kjedjorna med samma namn som en dator bojkottar jag dock konsekvent sedan säkert 10 år tillbaka eftersom det är nåt jag inte ens skulle ge till hunden).

Nu råkade jag "nörda" ner mig riktigt ordentligt den här helgen. All in så att säga.

Det började med att jag drömde att jag bakade ett fantastiskt Hamburgerbröd (ja ni hör ju). Så vad gör er favoritbloggare då? Jo såklart går han upp kl 08.00 en Lördagmorgon och börjar baka med endast en snus och kaffe som frukost.

Jag blandade en deg på:

1 påse Torrjäst.
50gr smält smör.
3 dl ljummet vatten.
1 dl grädde.
2 msk olja.
1 tsk honung.
1 dl Majsmjöl.
1 dl Stenmalt Ölandsvetemjöl.
ca 8 dl Krav Vetemjöl.


Jag knådade degen ordentligt med min favorit gaffel och till slut för hand (man får tillsätta mer mjöl på känsla om det behövs). Degen rullades sedan ut till en lagom tjock korv och delades i åtta bitar som rundrevs till bullar, plattades till och sedan fick jäsa ovanpå ugnen ca 35 min. Med facit i hand skulle jag använt 2 plåtar då bröden blev väldigt stora! Sedan bakades de av i ca 15 min på 250 (sänk till 200 efter 5min) med penslat ägg/grädde och lite vattenånga i ugnen. (Vattenånga skapar du lätt genom att spraya med en sprayflaska vatten in i ugnen).


Bröden blev jättefina! Verkligen! Perfekt inkråm småbubbligt och poröst. Dock inte det mest perfekta hamburgerbrödet visade det sig senare då det var aningen för smuligt och lätt gick sönder i botten av för mycket dressing, köttsaft och sås. Men kanske lite mer majsmjöl + olja kan göra tricket nästa gång eller kanske två jäsningar? Ja vi får se....nästa gång återgår jag nog till surdegen som jag ändå tycker är det roligaste. Men tolka inte detta som att de blev misslyckade på något sätt. Nog dom bästa jag åstadkommit hittills.

Vad skulle då få ackompanjera dessa bröd? Något jag saknat i de lokala butikerna även om det självklart går att få tag på är Frenchs Yellow Mustard. Jag tycker den är vansinnigt god! Den perfekta burgarsenapen. Och ni vet väl att burgarpuritanerna i USA säger att man INTE har ketchup på en burgare? Hur som helst 40 kr för en tub är ju fullkommligt svindyrt! Det måste gå att göra själv tänker er favoritbloggare. Var ni också sådana som barn "jag kan själv!" ?

Sagt och gjort efter en del grävande på amerikanska hemsidor och lite forskande på innehållsförteckningar skred jag till verket.

Resultat blev häpnandsväckande! Allvarligt!
Detta blir en ny favorit och nästa gång gör jag minst dubbel batch då jag misstänker att den klarar sig i evighet i kylskåpet. Kommer förmodligen att skruva lite på receptet och öka lite på syran/vinägern eftersom jag gillar det.

Här är receptet med min egenhändiga skrivstil:


 Prova er fram till er favoritsmak och konsistens, men prova för guds skull för det här e gott.


Nu när dagen skridit framåt och Burgarprojekt var i full gång (jag hade redan börjat bjuda in gäster till kvällens BBQ) så återstod ju det viktigaste av allt. Kött!?

Jag åkte förbi John Karlssons Chark i Kålltorp och han hjälpte mig välja ut en bit lagom fet högrev som han sedan grovmalde för mig direkt i butiken. Så skall det vara! Inga jävla gasförpackningar från snabbköpet med golvskrap. Ett viktigt tips när du är ute och handlar i sommarvärmen är att ha med kylväskan. Även om du har ac i bilen och tycker det är nära så går det otroligt fort med bakterie angrepp när värmen är som den varit här sista tiden. Oavbruten kylkjedja  är viktigare än du tror.


Väl hemma var det lätt att forma biffarna i lagom storlek med öm hand och packa dom med smörgåspapper mellan och låta dom vila i kylen tills grillen fått perfekt glöd. 

x-tra ost skall det vara!

Jag ger köttet högsta betyg den här gången. Supergott! Gästerna var också väldigt nöjda vilket kanske är det allra roligaste och förmodligen det som gör att jag själv tycker det smakar så gott.


Ja, det här racet blev verkligen "hemgjort" all the way så att säga och resultatet talar sitt tydliga språk sådana här burgare är svåra att slå. Var även försiktiga när ni grillar/steker era burgare så ni inte överlagar dom. Med sånt här kött så är en rosa kärna helt klart att föredra. Det bästa tipset jag fick lära mig för flera år sedan är att salta rejält mycket på den sida som först möter värmen precis när du skall lägga på dom. Då börjar saltet bryta ner proteinet i köttet och du får en bra karamelliserad stek/grillyta som gör att ytan förseglas mycket snabbt (saften och smakerna stannar inuti). Sen vad gäller allt kött i alla fall i mitt tycke: rör det så LITE som möjligt under tillagningen och vänd bara en gång. Det är åtminstone det som har fungerat bäst för mig.

Men som sagt, man behöver ju inte gå så här mycket All In varje gång man ska dra några burgare med nära och kära. Köpebröd funkar utmärkt, men lägg gärna en extra ansträngning på att hitta sjysst kött. Eller varför inte göra några mindre tjockare biffar och servera i nybakade källarfranskor, det tycker jag är riktigt bra.

Det bästa från den här kvällen förutom värmen, vännerna och den iskalla ölen måste ändå bli senapen. Jag älskar den. Som sagt det kommer att kokas mer senap här framöver. Något ni förmodligen också kommer att se mer utav är surdegsbrödet. Det är något jag saknat den här sommaren så är det just bakningen.

Nu är semestern slut för den här gången. Jag sätter på mig jobbhatten (blåstället) igen.

Men det är inte det den här bilden föreställer.
Det är jag som lyfter på hatten för alla er som älskar mat!
Alla er som följer min blogg, min facebooksida och instagram.
Alla er som skriver till mig, tipsar mig, hejjar på mig.

Alla er som njuter.
Alla er som älskar livet.

Jag lyfter på hatten för er!


Kram.
//Andy
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar