torsdag 1 augusti 2013

Idoler, hamburgare och sand i skorna.


Oj, oj oj....var skall jag börja? Jag har haft Semester. Har det undgått någon?
Självklart styrde jag min kosa mot Kullahalvön i Skåne. Mitt paradis. Min plats på jorden!

Någon gång kommer jag infria mitt heliga löfte att bosätta mig här permanent. Det är något med den platsen som inte går att förklara. En smått religiös känsla. Som du förstår så rekommenderar jag starkt ett besök!

Det är inte lätt att summera ihop intrycken och matupplevelserna i ett och samma inlägg. Men några höjdpunkter skall jag nog kunna dela med mig av. (Se bara på bilden ovan! Att se en sådan solnedgång och gå med fötterna plaskandes i ett ljummet hav varenda kväll i över 3 veckor är svårt att förklara).

En liten reflektion bara, det är makalöst vad skönt det är att vara UTAN Tv, radio och tidningar i tjugotvå dagar. På bara några dagar känns hjärnan avslappnad och rensad på något sätt.

Nåväl vad händer? Tja, det är mycket snack om Burgare i matsverige just nu. Hypen har nått sin peak och snart kommer något nytt och tar över. Många flashiga burgarställen har öppnat runt om i Sverige. Något av det första jag brukar göra när jag kommer till Skåne är att åka till min favorit Gårdsbutik. Den heter Brunnby Boställe och jag har skrivit lyckliga rader om den många gånger tidigare här på bloggen. Om sommrarna så har dom ett gårdscafé ute på sin gårdsplan där man kan fika och äta dagens husmanskost till bra pris. Men, dom har även en hamburgare gjord på sitt eget kött. Den här hamburgaren serveras med ett hembakt bröd utan några större krusiduller.


Och jag svär att med några få justeringar (som att tex inte översteka köttet) så skulle detta lätt kunna vara en utav Sveriges just nu bästa burgare över disk. Det är råvarorna som gör det. Köttet som produceras på Brunnby står i en helt egen klass. Både vad gäller nöt och fläsk. Den rena, kraftiga men ändå subtila umamipåminnande smaken som klingar åt metall är enastående. Jag vet inte om det är deras blandras på Highland cattle som gör det?


Men det är det godaste Svenska nötköttet jag ätit. Sen att personalen är supertrevlig och duktig och nästan alltid har egna grönsaker och potatis att sälja gör ju inte saken sämre. Se där en oväntad Burgar succé långt från Storstädernas lockande neonljus.

En annan rolig sak är att jag träffat en "idol".
Får man ha idoler när man fyllt 40 ?

Efter vårt möte så ser jag det inte som en idol längre utan som en kompis.
Jag åkte alltså för att träffa min kompis Sebastien Boudet. Den Franske Surdegsbakarkungen av Sverige. Han var i Halmstad för att hjälpa till med uppstarten av Engdahl & Co Surdegsbageri på Skolgatan 6.


När jag kom fram så var han i full gång med bageriets personal men kände genast igen mig och vinkade glatt. Skuttade som en skolpojke mellan degarna och ugnen. En sån härlig filur! Alla i lokalen smittades utav hans energi.

Vi hade ett långt och roligt samtal om mat, bröd och råvaror och jag fick veta massor om hans nya spännande heltäckande Restaturang/bageri, bistro m.m. koncept som han håller på att bygga i Stockholm på nästan 700kvm. Jag är ju ingen vän av huvudstaden det vet ju ni alla som följt med här ett tag. Utan jag håller mig helst i Kålltorp. Men jag kan lova er att jag kommer att ta en resa upp så fort det är klart för att äta och dricka gott under denna härliga mans paraply. Det kommer att bli en braksuccé. Tro mig!

Som sagt jag fick med mig mycket gott bröd och kardemummabullar från bageriet och en upprymdhet över att ha träffat denna trevliga nya kompis. Eller som vi hade sagt i Kålltorp: "Sicken jävla go göbbe dö, änna".


Sen så är ju några besök på vad jag säger är en av världens bästa restauranger obligatoriskt. Tunneberga Gästgiveri i Jonstorp. Deras rena husmanskost på traktens råvaror är helt obeskrivlig! Äggakakan med fläsk och lingon slår Knock out på mig varje gång. Att komma dit och se alla mänskor som njuter av maten under Leifs och Thomas breda skånska leenden är balsam för själen. Varje gång jag sätter min fot på stentrappan från 1700 talet och hör slamret från köket går det en varm nästan elektrisk känsla genom kroppen.


Så mycket jag sett och gjort. Så mycket gott jag ätit och druckit. De upplevelserna räcker inte denna lilla blogg till för. Nu har jag varit hemma några dagar.

Men i hjärtat så går jag på Margetebergs strand än....

Ses snart!

Ha en underbar dag!
//Andy1 kommentar:

  1. Japp, har nog sett hur härligt du har haft det. Du verkar verkligen helt såld på Skåne. Kålltorp ska nog känna sig lite oroligt över risken att förlora sin matprofil :-)

    Askul att du fick träffa din idol livs levande. Lova att du talar om när du ska besöka hans hak i huvudstaden (som inte e så dum faktiskt....) så hakar jag!

    Fortsätt njut av sommaren på hemmaplan - den är ju inte slut än!

    SvaraRadera