lördag 23 mars 2013

Amerikanska Revbenspjäll, milkshake & two tired dogs.


Hallå kära vänner! Länge sedan ett inlägg nu va? Okej, jag skall försöka åtgärda detta med ett riktigt smarrig inlägg om revbensspjäll.

För längesedan när jag reste runt mycket i USA så kunde man äta dom mest fantastiska Ribs lite här och var. Här hemma är det dock sämre beställt med den saken. De tråkiga, sega och torra revbensspjäll man kan köpa färdiggrillade i snabbköpet är inte ens värda hundmat jämfört. 

Varför då undrar man? En stor anledning är såsen. 
Amerikanska Ribs är dränkta i kladdig rökig sås.
Något som gör dom nästan omöjliga att äta utan att se ut som en treåring. Men Amerikanerna gör det. Stiliga affärsgubbar kavlar snällt upp sina vita skjortor och sätter sin napkin i kragen och låter BBQsåsen rinna efter fingrarna på lunchen. Det skulle man aldrig se här hemma eller hur?

Den här gången testade jag en ny tillagningsmetod. Ni som hängt med här på bloggen vet ju att jag brukar sjuda dom i buljong och rökarom dagen innan tillagning. Efter att ha utvärderat den här gången då jag istället använde en torr kryddblandning, en så kallad rubb så kommer jag i fortsättningen att göra som jag brukar (dvs koka dom dagen innan). Resultatet den här gången blev mer än godkänt men min tidigare metod är överlägset bättre.

Test av Adams RibRubb

Så vad gjorde jag idag då?
Jo, först av allt, och det är detta som kommer att få dig att sticka ut från mängden från andra revbensgrillare. På undersidan av dina kamben sitter en hinna. Denna måste avlägsnas vare sig du väljer rubb, marinad eller förkokning.

Det är just detta som de flesta inte känner till. Börja med att försiktigt peta med en vass kniv på undersidan för att få ett hål på hinnan.


 Försök sedan pilla in ett finger under hinnan för att sedan försöka dra bort den. Som sagt det är lite pilligt men det är väl värt besväret. Utan denna behandling kommer smakerna inte att gå in i köttet och du får inte den saftiga, möra smaken som du letar efter. Det är just detta som gör att "färdigköpta" känns sega och trådiga och gärna fastnar i tänderna.


Sen är det dags för "behandling". Jag rubbade in rejält med kryddblandningen och lät dom sedan vila i försluten plastpåse i kylskåpet tills nästa dag.

Efter att ha googlat runt på Amerikanska matsidor ett tag hade jag åtminstone en uppfattning av hur jag skulle göra såsen.

(kalvbuljongen byttes ut mot oxbuljongtärning)
 BBQ Sauce Andy Style:

1 stor gul lök.
1 dl vatten.
3 msk tomatpuré.
1 msk honung.
3 msk vinäger.
1 oxbuljong tärning.
3 msk whisky.
2 msk Rökarom.
2 msk råsocker.
1 tsk muscovadosocker.
3 msk ketchup.
Cayennepeppar.
Lousianna Hot Sauce.

Fräs den hackade löken i olivolja, tillsätt socker. Tillsätt sedan vatten och låt koka ner en aning. Tillsätt sedan övriga ingredienser och låt småputtra till lagom konsistens. Mixa slät med stavmixer och smaka av efter tycke och smak.


Pensla sedan revbenen rikligt med såsen (men spara lite till servering). Kör på 175 gr i ugnen. först med undersidan upp ca 10-15 min, vänd dom sedan och kör översidan ytterligare 40-50 min. Ta gärna ut dom och pensla på mer sås och ringla gärna lite honung över. När dom börjar bli klara (lätt att testa genom att lyfta dom i mitten och då ska dom böja sig lätt) så kör du på övergrill på max värme för att se sockret och honungen karamellisera sig och ge fin färg.

möra så dom nästan faller av benen.

Nu är det bara att låta dom svalna ett ögonblick och hälla/pensla på mer sås.
Servera med Sallad, ett cheddar rostat rågbröd och en god Öl.


Givetvis är detta mat som du MÅSTE äta med händerna! Jag vet inte hur det är med dig, men jag fullkomligt älskar sån här mat. Med tidigare nämnd förkokningsmodell så kan du frysa in dom färdigkokta revbenen i lite utav kokspadet och ta fram till grillen. Då behöver du bara glazea dom till önskad smakriktning och du kommer garanterat att vara Kung på sommarens grillkvällar.

Hoppas ni vågar testa och laborera lite med denna lite bortglömda styckningsdetalj nu.

Rejjan hade besök av sin bästa kompis Isis härom dagen. dom hängde i köket. Utmattade av skoj och lek.


Och tittade snällt på när Husse gjorde både Revben och Chokladmilkshake med Bailys. Jag har även fått möjlighet till ett "behind the scenes" besök hos skaparna bakom min nya favorit App: Kokbokshyllan.

Fantastiskt roligt att träffa Niklas och Viveca som gjort ett makalöst arbete och verkligen skapat den "nya tidens kokbok". Jag fullkomligt älskar deras böcker och har ni inte laddat ner appen till er Ipad eller Iphone ännu så gå in och gör det bums!

Kokbokshyllan.
Ja det var allt för nu. Glöm inte att följa mig på facebook och Instagram.

Ha en underbar Helg!
//Andy
3 kommentarer:

 1. Härliga ribs! Och den där shaken skulle jag nog få i mig också. Utan problem.

  Har laddat ner appen men kanske att den blir begränsad om man inte har iPad? Är den SÅ himla bra? Hur använder du den? Är det bara jag som inte har fattat grejen kanske?

  Ha en fin avslutning på påsken!

  SvaraRadera
 2. Superfina revben. Bra precis såhär gjorde jag tidigare också men nu har jag faktiskt börjat köra utan förkokning. Jag tycker att de blir ännu saftigare om man kör hela tillagningen i ugnen men på riktigt låg värme och länge. Jag använder BBQ-sås som jag penslar med titt som tätt och kör på 100 °C i fyra timmar. Det går också att köra på samma sätt i grillen, med indirekt grillning och inte så mycket kol/briketter.

  Hur som helst, fin blogg du har. Jag gillar

  Ha en bra dag

  Hälsningar
  Anders, barariktigmat.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders. Kul att du hittat hit o gillar. Fin sida du själv har.

   Radera