lördag 1 februari 2014

En typiskt ledig dag.

God Morgon därute. 

Tänkte dela med mig lite hur en ledig dag kan se ut för mig. Jag vaknade kl 6. Ja, jag vet det e sjukt eller hur ? 
Älskar att smyga upp medans Sambon sover. Mata katterna, koka kaffe. Snön yr utanför fönstret. 
Sen fyller jag min stora termosmugg och går till "Lokalen". 

Det är skönt att komma in o sätta på elelementet, behålla mössan på, sätta på radion. Jag har alltid sedan barnsben älskat dom tidiga mornarna. Jag vet inte vad det är? Nu när jag blivit lite äldre funderar jag ibland över den filosofiska meningen av det? Om det är att något är i begynnelsen, dom oändliga möjligheterna, födelse? Pånyttfödelse?
Äsch jag vet inte. Förmodligen är det nog helt enkelt känslan av att vara först. 

När jag öppnar kylen i lokalen så är spänningen stor för att se hur den stora plastbacken med gårdagens Levaindeg mår. Jorå, den ser spänstig o fin ut. Dubblat sig bra efter gårdagens tre vikningar. Det är Sebastiens grundrecept på levain jag använt. Nu har jag testat den flera gånger å den e riktigt bra. Jag har dock matat den efter varje användning. Jag vet inte om man kan göra så, men för mig har det funkat bra. 

Degen känns igenom och formas till en stor boll som får vila under en handduk medans jag (efter att ha vägt den) sätter mig o räknar på degämnen. Det får bli en "stor" limpa på ca 1000gr som skall få kalljäsa 6-12h ytterligare och 6st frukostbröd med solrosfrön o parmesan ca 200gr styck. 

När alla bestyr är klara. Tar jag plåten med mig hem. Tänder massa ljus. Sätter på ugnen. Tar en kopp kaffe till. 
Nu ska frukostfrallorna jäsa 1h. 

Rejjan kommer sakta masande med en saktaviftandes svans. Jag vet inte vad som gör henne så glad denna morgon. Men hon får några korvbitarfrån kylen ändå. 
Katten Ingo brottas i något som ser ut som en dödsmatch med ett av mattes hårband. 

Klockan är bara lite över halv åtta. 
Jag har redan hunnit med massor. 
Snön yr utanför fönstret. 
Jag lyssnar på Ring så spelar vi. 
Tar en kopp kaffe till. 

Sambon sover tungt. 

Jag är varm i bröstet. 
Vi är friska. 

Det här blir ett bra år. 

//andy. 

3 kommentarer:

  1. En typiskt ledig dag som låter helt underbar. Det är skönt att gå upp tidigt och få en stund för sig själv och förbereda till den andra som fortfarande sover. Nu går jag inte upp lika tidigt som du (inte på långa vägar) men den där stunden är rätt skön. Och att klockan inte är så mycket när man är klar med frukost är toppen. Du gör verkligen mesta möjliga av dina typiskt lediga dagar :-)

    SvaraRadera
  2. En underbar morgon......
    Önskar flera sådana till fler människor.
    Tack

    SvaraRadera