tisdag 2 juli 2013

Den stora saknaden...

Ja jag vet att ni saknar mig. Men jag saknar även er i detta forum. Nu vet jag ju att det är många av er som hänger med i sajberspejsen även på Instagram där jag nuförtiden verkar husera mest.

Men även jag saknar. Saknar att skriva. Men den senaste tiden har helt enkelt inte räckt till. Ibland är det ju så och då är det skojigt att Instgram och Facebook finns så blir det i alla fall något.

Jag skall bjuda på lite bilder åtminstone.


Först ett fräckt Salt som jag fick i present av min förtjusande flickvän. Det smakade lite saltare än vanligt fling/havssalt men vid en ugnsstekning av fläskfilé märkte jag ingen större skillnad. Känns lite mer som en fräck grej och med tanke på priset förmodligen inget man går och köper sådär bara.
Däremot så kan jag tänka mig att det är effektfullt att servera till vitfisk men då kanske mer ur estetisk än smakmässig synpunkt.

Ingo härjar på som vanligt. Han är alltid med och även om man svär över honom när han river ut sängbordet kl 04.00 en helgmorgon så måste man bara tokälska honom. Det finns inget som han inte gärna hjälper till med och gäller det matlagning så är han garanterat där. Han har dessutom nojja på att äta "våta" saker som tex, melon, gurka, tomat och duschdrapperi !? Sicken en va?

Ingo hjäper till med Flädersaftstillverkningen.


Vad blev det då utav den där ugnsstekta fläskfilén då? Jo det blev bland annat en sådan här läcker köttsmörgås DeLuxe på bosniskt bröd. Fantastiskt! Snacka om att man blir mätt!


På tal om just fläskfilén. Jag hade tur och fick av en trevlig bekant möjlighet att prova kött från Lindells Gårdsslakteri. Det var riktigt bra grejer. Smakade riktigt gott. Rent på något sätt. Det är något med kött från djur som gått fritt och inte fraktas långväga till slakt den saken är klar. När man läser om hur Lindells arbetar så låter det som om dom jobbar efter helt rätt ideologi. Åtminstone i mina öron.


När vi ändå är inne på temat råvaror. Hur många av er därute har ätit ägg direkt från hönsgården? Jag har gjort det en gång innan. Det är helt sjukt vilken skillnad det blir? Häromdan fick jag några ägg från min vän Niklas som är nybliven hönsägare. Tusen tack gubben!
Kolla här hur fina gulorna är!


Att vispa ett sådana här ägg till sockerkakan eller majonnäsen är verkligen totalt annorlunda än vad du är van vid från "köpe ägg" även om du köper de dyraste ekologiska så kommer du inte i närheten. Förutom att smaken är sensationell (det smakar ägg på ett helt nytt sätt!) så uppför dom sig helt annorlunda. Fluffet när man vispar dom är näst intill ofattbart. Och det är då det slår en. Man blir ledsen ända in i hjärtat. Varför kan inte alla ägg vara sådan? Och allt kött också för den delen, och brödet och....ALLT! 

Vi som bor i ett land som har de yppersta förutsättningarna för bra jordbruk. Nu är det bara skit i affärerna och ju mer man lär sig och ju mer man kommer över riktiga råvaror desto mer förbannad blir man.

Hur länge skall vi stå ut med det här? När kommer kraven mot livsmedelsindustrin? När skall alla vi vanliga människor förstå att "vi är vad vi äter"? Då menar jag inte Anna Skipper Stylé utan helt vanlig mat. Vanlig mat i vettiga proportioner av bra råvaror är den absolut bästa dieten för människor. Det är vad jag tror. Jag skulle kunna drista mig, utan att ha vetenskapliga belägg på något sätt, till att säga att 80% av maten som äts i Sverige idag är rent ut sagt giftig. 

När jag hör vad vänner och arbetskamrater ger sina barn till middag blir jag mörkrädd och bedrövad. 

Vi letar mirakeldieter och magiska livsmedel överallt, hela tiden. Det finns till och med uttryck som "super food"!? Var raffineras den någonstans, hur vinstmaximeras den? 
Ingen gör något gratis och allt skall vinstmaximeras. 
Varför annars föder man största delen av griskött med suggan inlåst i en liten, liten metallbur staplade i högar i fabrikslokaler? Hur kommer det sig att det så kallade "grillspjutet" kostar 39kr/kg ?!

Mat ÄR inte svårt! 
Det måste dock innehålla  en viktig ingrediens.
BRA RÅVAROR!

Och....JA! Ibland tar matlagning lite tid. 
Men tänk efter ett ögonblick...

...tid är det enda du har.

Nu väntar välförtjänt Semester från långa dagar på fabriksgolvet för er favoritbloggare.
Det blev lite utsvävningar på slutet, men det får ni ta nu när jag haft skrivar abstinens så länge.

Nu skall Herrn njuta Svensk sommar på heltid ett par veckor.
Men var inte oroliga. Jag lovar att hålla er uppdaterade på Instagram.

Tusen kramar till er alla!
Trevlig Sommar!
//Andy


2 kommentarer:

  1. Gött att läsa dig också. Grattis till semester. Hoppas du får det riktigt gott och bra. Kanske blir det en tur till Götet igen denna sommar. Då kommer du inte att slippa undan :-)

    SvaraRadera