onsdag 29 maj 2013

Studiebesök, katter & tankar om livet.

Hej!
Det var ett tag sedan. Blir ju inte alls lika många inlägg som jag skulle vilja nu för tiden...
Datorn krånglar och allting verkar ta sån tid. Tråkigt eftersom jag älskar att höra knattret under mina fingrar, som nu. Det är verkligen en helt annan grej att skriva. Och vid datorn går det ju såååå enkelt, jämfört med det flippriga på en telefon eller Ipad. Fördelen där o andra sidan är ju att det går så smidigt att snabbt ladda upp bilder.

Jag önskar jag hade ett eget rum till bloggen. Där man kunde ha en stationär dator och jobba mer med bildredigeringen, men framför allt ro att sitta och skriva.
Det är i skrivandet själva samtalet äger rum och det skingrar tankarna. Jag älskar att skriva.

På tal om det så är jag sugen på nya utmaningar och en ny karriär inom mat & njutning så om det är någon av er därute, eller någon ni känner som är sugen på att anställa den absolut kreativaste och skönaste personen någonsin så tveka inte att höra av er!

I veckan som gick så hade jag planerat in ett studiebesök på den lilla kött och ostbutiken Gudagott i Majorna.
För er som inte varit där så ligger det på Slottskogsgatan 42, precis vid Mariaplan.


Majorna är ju nästan helt ok.
Jag brukar säga att det är den näst bästa stadsdelen efter Kålltorp i Göteborg.

En jättemysig affär med mycket gott för oss matdårar. Något jag satte stort värde på var det fina sortimentet av Svensk ost. Vilka smaker! Sivans 30 månaders hushållsost är ju helt enorm. Har du smakat den så vill du aldrig äta nån noname/stormejeri hushållsost igen det kan jag lova.



Att man sedan har grovmald Högrev till hamburgare och Krav ägg från Rostad i Dalsland gör ju inte saken sämre.

Jag kommer definitivt att handla här fler gånger. Jättetrevlig personal också. Ta med stora plånboken och kylväskan och åk dit och handla. För visst är du och din familj värd ren närproducerad mat utan tillsatser?

Ingo har fotograferats ännu en gång. Man riktigt ser buset lysa ur ögonen på honom. Även Tiva fastnade på bild. Det framgår tydligt på blicken vem som är den "riktige" chefen här hemma.



För övrigt så grubblas det en del över de stora frågorna här.
En person som bodde inte långt härifrån dog en dag.
Knappt femtio år gammal. Låg i lägenheten nästan fyra veckor. Inga vänner, inga anhöriga, ingen från samhället som reagerar. En skrämmande tanke.
Vad är ett liv? Vad är alla våra prylar värda? Oerhört tragiskt alltihop.

Jag känner nu mer än någonsin att en person är sina handlingar och att vi bara är här en enda gång. Det vill till att förvalta denna dyrbara gåva. Det innebär således också att älska men även att låta sig älskas. Att värna om personer man gillar och att stå för sitt ord.


Jag har ju varit helt tokig i att baka surdegsbröd sista tiden. Det är så himla roligt! Det är helt ofattbart att det blir så bra som det blir. Det mesta brödet ger jag bort till arbetskamrater, släktingar och vänner. Kanske är det just därför...det är alltid roligare att dela en upplevelse med andra. En del tycker jag är dum som gör det. Men för mig är det en kärlekshandling. Jag blir glad över att du blir glad.


Bröd skall ätas nybakat tillsammans med andra, precis som Livet skall levas NU precis där du är tillsammans med andra.
Det är inte svårare än så.

By the way så gjorde jag en utav de mest makalösa Hamburgare någonsin häromdagen! Med hembakade bröd och det fantastiska köttet från Gudagott. Jag karamelliserade gul lök som topping och det var sinnesjukt gott. Ett nytt favorittillbehör helt klart. Jag lovar att återkomma och beskriva anrättningen mer i detalj vid ett senare tillfälle.


Nu är det lite sent eftersom jag skall försöka hinna sova några timmar innan jag skall upp till fabriksjobbet.

Visst det kanske är sent just nu
men kom ihåg
det är aldrig för sent!

Sköt om er!
//Andy

onsdag 22 maj 2013

Supersnabb Streetfood.

Alla har nog följt min resa in i surdegsträsket. Det var som Heroin. Jag torskade stenhårt efter första lyckade baket. Igår bakades det rejält. Den här gången blev det ca 800gr vete 200gr råg och 200gr spelt. Smaksättningen blev krossade fänkålsfrö som tillhör en av mina favoriter i bröd. Även pumpakärnor, en skvätt honung och lite olivolja fick åka med. Vattenmängden var ca 625gr och mängden surdeg ca 4 stora matskedar. 



Med ett drygt dygns kalljäsning blev det perfekt. Otroligt goda bröd. För första gången lyckades jag hyfsat med snittningen också. 



Jag kan fortfarande inte riktigt begripa att man verkligen KAN göra sånt här bröd själv, helt utan maskiner eller special grejer. 


Behöver jag säga att det blev strykande åtgång o hurra rop på jobbfrukosten. 

Men var är den supersnabba streetfooden då?

När jag kom hem idag var jag såklart vrålhungrig!

Jag hade en fläskkarre i kylen. 
Krydda ordentlig med salt, svartpeppar och cayenne. 
Stek på högvärme. 
Vänd ofta. 
När köttet e klart tag ur det ur pannan och strimla det. 
Skär en tjock skiva av ditt nybakade surdegsbröd och stek det i en stor klick smör i ena delen av stekpannan. 
I den andra delen lägger du tillbaks köttet och häller på 3 stora msk Stubbs BBQ smokey hickory sås. 
Fräs runt ordentligt. 

Ta upp brödskivan som nu fått fin färg. 
Garnera med salladsblad, rödlök och tomat. 

Gör en dressing på gräddfil, dijonsenap och honung. 

Lägg på köttet i en stor driva och lägg på några skivor Goudaost på det ännu varma köttet och häll över dressingen. 


Helt sinnessjukt god macka på under 10min som smakar gathörn i New York så det visslar om det!

Nu blir det Game of Thrones. 
Have a nice evening folks!
//andy. 

söndag 19 maj 2013

Pulled Pork Mania.

 

Hallå alla matälskare! Först och främst ett stort tack till alla er som sprider min sida och följer mig på FB & Instagram. Den sistnämnda har blivit en ny personlig favorit. Det går så himla snabbt och käckt med Ipaden att slänga upp bilder och det är så roligt att ni kommenterar direkt. Blir liksom lite mer realtid över det. Här är länken om ni missat den: www.instagram.com/enherransmat

Visst saknar man skrivandet och de högupplösta bilderna men ärligt talat så är jag så vansinnigt trött på Blogger som bara krånglar och känns helt hopplöst som verktyg nu för tiden. Om det är någon av er som är grym webbutvecklare och vill hjälpa mig till en mer lättarbetad och egenägd sida så hör gärna av er (jag äger ju självklart redan .se domänen). Ev hjälp belönas med mat såklart!

Jag och en kamrat hade fullständig Pulled Pork Mania häromdagen.
Det är ju så sjuukt gott! Inte provat ännu? Det måste du!
En rejäl bit fläskkarré och blanda en rejäl kryddmix. Rubba köttet ordentligt och bryn det för att sedan långkoka det i ugnen 5-6h. Glöm för all del inte att återföra nästan all vätska när du "pullar" det för det är det som gör det så saftigt och läckert! Detta är något många missar.



Sen är det bara att dra isär det med två gafflar (pulled). Personligen gillar jag när det är lite ljummet men många gör det dagen innan för att sedan äta det kallt. Lika gott vilket som.





Det korrekta tillbehöret är Coleslaw. Jag gjorde på både röd och vit kål ihop med vitlök, chili, dijonsenap, vinäger, majonnäs och gräddfil. Jag kommer dock inte att använda rödkål nästa gång. Det blir gärna liiiite för rosa. Smaksak även där. Denna gör jag dock nästan alltid en dag i förväg då jag tycker den är som godast då den stått till sig lite.

Lite bilder för att visa precis hur smarrigt det kan bli. Eller vad säger du Högsbo Heston? Visst suger det i Pulled Pork tarmen nu?




 Som sagt, har ni inte provat så testa en gång. Perfekt en Lördag förmiddag och bjuda vännerna på middag på kvällen. Dom kan ha med sig tillbehören, du fixar köttet!

Många har skrivit till mig och frågat efter bilder på Rejjan & Ingo (man kan undra vem som är mest populär här på bloggen egentligen?) Men självklart har jag vaskat fram några nytagna bilder på dessa; "en herrans husdjur". Shooooooot:

Ingo The Champ

Tiva försöker se lite "tuff&ball" ut.
"En Herrans Familjeporträtt".
Rejjan testar katternas element säng.


Rejjan på Hundmötesträff, spelar lydig som aldrig förr.


Jupp, jupp, thats all for now. Kul att ni hänger med.
Vi ses vid spisarna eller i skogen eller på krogen.
Ciao!
//Andy.

torsdag 16 maj 2013

Magisk & enkel Chickensoup

Härom dagen fick jag för mig att koka kyckling. Aldrig gjort det innan. 
Alltså hur enkelt & fullkomligt genialiskt elegant är inte detta? 

Okej, jag erkänner villigt att den ser inte så rolig ut när man kokar den. Men vilken smak!


Skölj en färsk urtagen kyckling i kallt vatten. 
Koka upp 2l vatten i rymlig kastrull. 
Tillsätt finhackad vitlök. 
Gul lök. 
En delad citron. 
En skvätt vinäger. 
Grönsaksbuljong. 
Vitpeppar. 
Finhackad chili. 
Svartpeppar. 
Salt. 

Lägg i kycklingen och låt sjuda ca 50-60 min. 


Ställ sedan kastrullen  kallt vattenbad ca 1h. 

Vips! Inkokt kyckling. 

Sedan kan du lyfta ur kyckling och enkelt plocka loss det möra saftiga köttet med händerna. 
Perfekt salladskyckling då den är ca 2000ggr saftigare en den vanliga grillade du brukar använda. 
Perfekt till de där goda kycklingmackorna med hemgjord majonnäs som passar så bra i cykelkorgen. 

Eller till den där ljuvliga soppan...

Skumma och sila buljongen och reducera den en aning. Tillsätt grädde, morötter och palsternacka och sjud tills rotsakerna mjuknat. Tillsätt valfri mängd av den ljuvliga kycklingen.  

Servera med nybakt surdegsbröd (för det har ni väl lärt er nu?) och en klick gräddfil. 

Detta är något av det godaste jag lagat på mycket länge. 
Kommer framöver att bli min bjudrätt när gästerna är många. 

Ja det var allt för den här gången nu har jag en deg att ta hand om. 



Go kväll!
//andy

tisdag 14 maj 2013

Burgersson ett jävligt skönt Hak.

Äntligen var det dags. Dörrarna till Göteborgs nya hopp på Burgarscenen skulle slås upp på vid gavel. Självklart så var er Burgarkonnässör och favoritbloggare på plats!

Jodå det är Burgersson på Skanstorget i Göteborg jag talar om. Dessa två grabbar har slitit som djur och det märks. Varje detalj är noga utvald för att skapa den rätta Burger/diner känslan. Fast med den rustika Göteborska hamnarbetarkänslan tydligt ringande som en örfil i bakhuvudet. 
En väggmonterad hylla/p-plats för brädan i entrén är bara helt rätt.
Det känns faktiskt jävligt rätt. 


Stämningen är festlig. Nära och kära. Leverantörer och minglare. Dan före dopparedagen. 



Köttet kommer denna dag från Elfshemsgård i Bohuslän. (Gröna Gårdar=bra!)
På mitt snabba smakprov från en utav de miniburgare som serveras är det omöjligt att urskilja styckdetaljerna förutom högrev, men vad spelar det för roll när det smakar fantastiskt! 
Innan jag hinner blinka är hela det enorma fat som nyss burits ut soprent. 

Jag har tidigare hört att man lagt ner enormt arbete på att hitta ett sjysst bröd och där går Burgersson verkligen i hamn. Ett bröd är halva hamburgaren och dom här är klockrena! 


En rolig detalj i lokalen som varit en Bank för längesedan är att Valvet är bevarat och nu omgjort till VIP matsal. Denna kan bokas för mindre sällskap och där inne bakom de metertjocka väggarna kan man helt ogenerat stöna ut sina hamburgerlustar för full hals utan att en enda människa någonsin kommer att höra det. 



Det hade varit kul att kolla Menyn och se upplägget. Man undrar ju vilka sideorders som kommer att finnas och vilka burgarkompositoner man mixtrat ihop. Men denna kväll var ju en premiärkväll och fungerade mer som den aptitretare som det var tänkt. 

Det kommer inte att dröja många dagar innan jag styr mina steg hit på tom mage för att med gott samvete äta mig igenom menyn den saken är säker. 


Stabila grabbar i köket!


Inget flådigt ställe. Inget rysch & pysch. 
Inga silverbestick från Harrods. 

Bara ett jävligt skönt Hak helt enkelt. 
Precis så som jag tror att det var tänkt. 


Jag hade kunnat stanna hela kvällen och tryckt minihamburgare i ansiktet. Men skötsam Matbloggare som man är så har man ju vett att sluta när det är som bäst. 

Fast om Burgersson gör lika delikata fullsize burgers som de små de serverade i afton så är det här bara början...

Början på något riktigt, riktigt bra. 
Något som Göteborg behövt länge. 

Ett sjysst Burgarställe. 
Eller helt enkelt, ett jävligt skönt Hak. 

I will be back!
//andy

lördag 11 maj 2013

Ljummen Nyponsoppa.

Ja det är det jag ätit de senaste dagarna. Med mosad banan. Inspirerande va?
Den senaste tidens stress har satt igång min IBS och resulterade efter lite ovarsamt frossande i en inflammation i en tarmficka i tjocktarmen. För er som aldrig haft missnöjet att uppleva detta så kan jag meddela att det gör fruktansvärt ont. Buken svullnar upp till en enorm stenhård kula och man ser ut som Santa Claus på tjack. 

Men jag har ju självklart inte kunnat hålla mig från spisen ändå. Som tur är så har man ju en Sambo som vill äta. Och eftersom hon kör strikt Lchf nu så är det spännande att vara med o röra i grytorna. Det är nog ingen diet som jag kommer att konvertera till nån gång men många av elementen är både roliga och goda. Själv är jag mer för "bondförnuft" och strävan efter rena och bra råvaror i en sansad balans. 

Surdegsbakandet har gått hejdlöst framåt sista tiden. Det går faktiskt makalöst bra. Att man kan göra så här fantastiskt bröd själv hemma, helt utan tillsatser, socker eller jäst kunde jag aldrig föreställa mig. 

Dom riktigt bra resultaten började komma när jag studerade fantastiske Sebastien Boudet och efter att jag köpt riktigt bra mjöl från en lokal Mjölnare (Limbacka Kvarn). 


Har du inte provat att göra äkta surdegsbröd nån gång så tycker jag absolut du skall prova det. Det är inte alls lika militäriskt som vanlig bakning. Utan surdegen och brödet har verkligen som Sebastien säger; ett eget liv, en egen själ. 

Det blir till och med godare än allt så kallat surdegsbröd jag köpt och ätit tidigare. 
Och Nej! Det är INTE svårt! 

Jag har ingen fräsig assistent för flera tusen. Blandar för hand i en stor rostfri bunke. Det enda jag köpt är en 15 l plastback med lock på Jula. 

Sista gångerna har jag testat långa jästider i kylskåp (26-28h) med jättebra resultat. Sen hade jag en baksten sedan tidigare som jag tror också påverkar resultatet väldigt mycket. 


Slänger in några bilder för er som inte sett på Instagram. 
Dagens projekt däremot (för magenk) är inkokt kyckling. Hur old school känns inte det?



Fridens!
//andy