torsdag 14 februari 2013

Alla Hjärtans dag och en vecka full av njuterier.


Ännu en vecka har flugit förbi! Eran favoritbloggare har som vanligt massa roliga saker på gång. Jag gick ut veckan stenhårt med att tillverka "the mother of all räkmackor". Jajjemen! Lite drygt ett kilo räkor skalades under Ingos vaksamma blick (klart han fick smaka). Dansk rågbröd, kokt kallt skivat ägg, sallad, majonnäs, lite pressad citron och nymald svartpeppar. Pang bara! Är inte detta något av det godaste som finns? Jag gjorde som sagt två stycken och efter den första var jag helt proppmätt. Men efter att ha dividerat fram och tillbaks med mig själv så insåg jag ju att den inte skulle vara så rolig att spara till dagen efter. Vad gör man inte? Jo man offrar sig. Efter två såna monster var det bara tack och go´natt. Flickvännen frågade lite försiktig: "Är du sjuk eller?".....

Ingo, räkjägaren.




Sen tänkte jag slå ett slag för vår vän Auberginen. Perfekt att göra vegetariska alternativ med. Men det är viktigt att salta ur den ordentligt innan, åtminstone tycker jag det. Titta så det vattnar sig med saltet på.


 Alltså, strö på rikligt med salt på båda sidor och låt ligga ca 30 min innan ni kryddar eller marinerar den. Jag brukar lägga dom på varandras kanter så att luften kommer till på båda sidor och vätskan kan rinna av. Sedan är det bara att marinera med valfria livsmedel. Den här gången blev det kummin, korriander, rött vin, olivolja och chili. Jag marinerar nästan alltid direkt i en fryspåse som jag sedan suger ut luften ur. Vaccum marinering snabbt och kladdfritt utan någon burk att diska sedan.




Sen är det bara att grilla i panna eller ugn. Till sallad eller som jag gjorde den här gången; parmesangratinerat potatismos. Nu kan man tycka detta är omständigt på en vardag. Men det behöver faktiskt inte marinera så länge. Eller varför inte förbereda kvällen innan?


Inspirerade av våra senaste restaurangutflykter så gjorde Älsklingen en Sorbet härom dagen. En Kiwisorbet. Avsvalnad sockerlag vispas med äggvita och i det här fallet mosad och silad kiwifrukt. Det blev vansinnigt gott och en sak är säker. Sorbet kommer vi att göra mycket mer här hemma i fortsättningen.

Har det inte lagats något kött då? Jovisst har det. Fläskkarré med ben med kort datum och prissänkt i affären. Långt ifrån något kvalitetskött. Men vad kan man göra med en köttskiva för dryga tio kronan? Jo man kan skära bort benen och det värsta utav fettet och banka ut den med köttyxan och panera den till en härlig Skink Schnitzel. Lite oregano i ströbrödet tillsammans med salt och peppar så känns det helt plötsligt lite mer "Italien".





 Lite god pasta och en tomatsås som jag blev inspirerad av dels från vårt besök på Cucina Italinana och Alexandra Zazzis recept på Kokbokshyllan (har ni inte laddat ner Appen än, gör det, den är gratis!)




Den här gången fick såsen småputtra i ca 3h och det är inte klokt vad god en sån här sås blir. Med lite buffelmozarella till så blev det en ljuvlig måltid med otroligt hög klass. Sambon som rest mycket i just Italien gav högsta betyg så jag sträckte lite extra på mig.





Kan ju inte gärna göra ett inlägg utan en bild på Rejjan. Ibland undrar jag om inte hon är den här bloggens riktiga stjärna? Att döma av de brev och kommentarer jag får så verkar det nästan så. Jag kan iaf hälsa att hon trivs bra i den rollen som liten primadonna och skäller ett glatt hej till alla som läser!


Nu är det bäst att skynda sig. Det är ju alla hjärtans dag idag och man vill ju gärna överaska Älsklingen med nåt extra gott.

Vad tror ni att det blir?

Fortsättning följer.

Ha en fantastisk dag!
//Andy.

söndag 10 februari 2013

Korv Festival alá Göteborg.



I Helgen var det Korvfestival på Nordiska Museet i Stockholm. Vad bryr sig Göteborgarna om det? Helt rätt, inte ett jota.

Här på Sveriges framsida har vi ett mycket kärleksfullt förhållande till just Korv. Och eran favoritmatbloggare är ju som vanligt ett steg före både verkligheten och dikten. Redan förra veckan beställde jag närmare 3 kg Wienerkorv från Tina i Kötthallen. Uppdraget var att hon skulle försöka få tag på den bästa korv hon kunde hitta.

Jag och min arbetskamrat Tommy hade nämligen anordnat en helt egen Korvfestival som ni kanske sett på Instgram? Ska jag vara ärlig så hade vi ju ingen aning om den paralella festivalen i Hufudstaden utan detta evenemang var bestämt sedan länge.


Det lilla fikarummet bakom verkstaden förvandlades snabbt med hjälp av lite blommor, pappersdukar och tallrikar till en Premium Korv Restaurang!

Men skulle "gubbarna" (det är råbarkade Mekaniker alá Götlaborg vi pratar om här) verkligen godkänna korvvalet? Provsmakningen kvällen innan gav svar. Tina hade verkligen gjort sitt jobb. Detta var en korv i den absoluta mästarklassen!


Korven fick smaka saktmodig värme i Farmors gamla kastrull tillsammans med salt, peppar och lagerblad under tiden de obligatoriska tillbehören dukades upp.

* Bostongurka.
* Finhackad Rödlök.
* Dijonsenap.
* Ketchup.
* Jalapenos.
* Rostad lök.
* Potatis sallad.

För ovanlighetens skull så var det inga som helst problem att slita grabbarna från svarvar och pelarborr när Lunchklockan ljöd.

Att se Mr.Täcks min när han lägger ögonen på det dukade bordet är en sann glädje! Jag tycker att jag är en matnjutare av rang men frågan är om jag inte mött min överman här? När han tar första tuggan så står verkligen tiden stilla.



Det var bara att dra på sig munderingen och köra igång!






Några minuter senare var festen i full gång! Och det skulle inte ta lång tid innan jag fick bekräftelse på det jag redan visste. Korven var godkänd!

Man behöver inte mycket för att förgylla en dag. Lite korv kommer man långt på. Kan man dessutom slå Stockholmarna med att ligga en dag före (som vanligt) så är det ju bara ytterligare grädde på moset.


Vem vann då? För visst är det ju alltid lite tävling när det kommer till korv.
På första plats med hela 5st fullmatade korvar inkl tillbehör och potatis salllad kom: Stickan!

Själv fick jag nöja mig med en delad andra plats med lite otippade skrällen Fille. Vi lyckades båda ta 4 och en halv.

Tredje gången gillt vi firar korvfestival, men absolut inte den sista. Jag skulle nog sträcka mig så långt att den borde skrivas in i Industriarbetarnas kalender. Ja kanske till och med bli allmän Högtid.
Har du penna och papper?
Torsdagen 7 Februari.

Det är då vi firar den "riktiga Korvfestivalen".



Såklart så har det blivit massor av annat gott också under dagarna som gått. Lotta, du undrade vad det var jag gjorde med Broccolin? Inget märkvärdigt. Ett dopp i kokande saltat vatten. Lite vinäger på varje bukett. Massor med riven Parmesan och sedan en snabb grillning i ugnen. När dom svalnat något bryts buketterna upp och serveras som snacks. Väldigt gott!

Nu är Söndagen redan här.
Jag kan tänka mig Pasta!?

Men än har jag några timmar med en full kaffekanna att fundera medans familjen sover.
Eller som Håkan Hellström sjunger:
"För jag tror, när vi går genom tiden. Att det bästa inte hänt än"

Trevlig Söndag!
//Andy

tisdag 5 februari 2013

Stilen, Tisdagen & den Italienska maten.

 

Ibland blir man bara sjukt sugen på Italiensk mat. Och har man bara lite tid och ro en eftermiddag så är saken ganska lätt ordnad.

Jag började med att göra en långkokt tomatsås med inspiration från Alexandra Zassi och den helt underbara Appen Kokbokshyllan som finns både till Iphone och Ipad. Till Ipaden finns även en mycket fiffig funktion med röststyrning till recepten. Nu lagar ju jag aldrig efter recept men för dom som vill prova på matlagning och kanske tycker att det är lite läskigt så är detta en perfekt steg för steg guide.

Det som grep mig med den här Appen är med vilken värme och innerlighet den är gjort. Flera långa berättelser om dessa duktiga kockar från deras karriärer och liv kompletterat med filmklipp. Väldigt underhållande och jag har kommit på mig själv flera kvällar nu med att ligga och kolla på dessa klipp istället för TV.
Så dagens hetaste tips alltså: Kokbokshyllan till din Iphone! You´re gonna love it!


 Nog om detta. Alltså rejält med vitlök och charlottenlök frästes i smör och olja i en stor kastrull. Sedan tillsattes en burk med hela skalade tomater som skars grovt. Tänk på att ta tillvara alla safter från tomaterna både från skärbrädan och burken. jag brukar lösa upp det sista med lite vatten ur burken för att få ut allt det goda. Så ungerfär halva redan nämnda burk med vatten. Grönsaksbuljong. Salt, peppar och lite vinäger eller balsamico. Låt denna ljuva blandning småkoka försiktigt ca 2-3h smaka av under tiden och tillsätt örter mot slutet. Mixa sedan såsen slät med stavmixer eller kör den i mixern.

Nu har du fått en ljuvlig Italiensk pastasås. Jag skulle göra ett Vegetarisk alternativ till min Sambo så två Quornfilér fick koka med i såsen ca 15 min.

När jag fått på såsen på plattan så har man tid att preppa köttbullarna. Blandfärs, en matsked dijonsenap, lite finhackad vitlök, nån matsked ströbröd, olivolja, riven parmesan, salt, peppar, oregano och ett ägg. 


Blanda rejält med händerna så färsen blir ordentligt blandad. Sätt ugnen på 175gr och låt färsen svälla ca 15min. Rulla sedan köttbullarna direkt på ett ugnsbläck och släng in dom sisådär 10-14min. Sedan kan du bryna på dom i pannan precis innan servering för att få vacker färg och en extra smakhöjning med lite smör.
Låter det lite meckigt för en vardag? Det är det inte. Det mesta sköter ju sig självt med lite övervakning och du får massa tid över till att hålla rent köket, duka och göra dig snygg för din käresta! Jag tyckte till och med att jag fick så mycket tid över att jag, när ugnen ändå var varm, kunde baka en Key Lime Pie.


Ni som hängt med ett tag här vet ju att jag har en extra kärlek för sura och syrliga smaker så det här är något som jag verkligen älskar! Kolla något recept på nätet. Det finns massor av bra. Det viktigaste tycker jag är att använda mycket smör till digestivekexen och att låta smeten på kondenserad mjölk få stå med limesaften, äggulorna och cesten och "suga åt sig" smakerna minst en timme innan man gräddar kakan. Det är livsfarligt gott!

Det går med andra ord att göra en högkvalitativ middagssittning en vardag om man bara frambringar lite positiv energi och planerar lite.




Om du nu får dåligt samvete för att du INTE gör det så kan jag ju bara tala om att jag inte heller gör det varje dag. 
Jag har också dagar som är helt Fucked Up! Massor av dom. 

Men det handlar om att kämpa emot. 
Divergenserna.
Reklamen.
Tillsatsmedel och dålig mat.
Människorna som vill trycka ner dig.

Det kan handla om att le mot den där personen som du tycker är helt jävla blåst i huvudet.
Det kan handa om att klä sig snyggt en helt vanlig dag.
Det kan handla om unna sig ett glas Champagne på en Tisdag.

Det kan handla om att hjälpa en tant över gatan
eller bara laga en fantastiskt god middag till dig själv och de du tycker om.

Då har du åtminstone kämpat emot.
Framför allt så har du visat att du har stil.

Att vara en riktig vinnare handlar inte om att komma först,
det handlar om att ha stil.

Önskar er en stilfull Tisdag.
//Andy
ps. om du gillar bloggen så dela/länka gärna! Du vet väl att EnHerransMat även finns på både facebook och Instagram. ds.

lördag 2 februari 2013

En vecka i Livet eller skillnad på bra & dåligt Kött.






En vecka har gått sedan jag bloggade senast.
(Hoppas ni hänger med på www.instagram.com/enherransmat istället för där händer det grejer!)

Som sagt en vecka har gått.
Vad är en vecka? Ingenting? Allting?
Möten?
Jag och Tommy kör Peter Apelgren monologer och kiknar av skratt kl 7 omringade av smutsiga blåkläder och svarvar. Herbert berättar om sin mammas fantastiska Bayerska köttgrytor. Att ta sig 10 min extra tid för att stanna och prata om livet med underbara Birgitta i fiskbilen. Leka kurragömma med hunden i en filt.

Läsa en bok. Ge sin älskade en kram. En kyss.

Livet händer nu.
Inte igår eller imorgon.

Ändå hör alltsammans ihop. Magi!

Så måste man äta också.
Om man inte äter så dör man.
Kalla fakta.

Men det är så mycket mer än att bara sleva i sig. Det ÄR religion! Som jag sagt hela tiden. Nu när jag är mitt uppe i att läsa Mons Kallentofts nya bok Food Junkie så förstår jag att jag har haft rätt hela tiden. Framför allt så inser jag....jag är inte ensam.

Fick loss lite tid i veckan och åkte ut till min älskade köttaffär, Sävedalens Kötthall. Diskarna var fyllda till bredden. Lamm, kalv, nöt och gris. Och jag blev helt betagen så jag handlade massor utav godsaker. Det är stor skillnad på kött och kött. Jag önskar att alla någon gång tog sig tid att handla kvalitets kött. Vi har flera bra köttaffärer i och omkring Göteborg. Förutom ovan nämnda så finns Frölunda lilla saluhall och Kaprifolkött i Frölunda. Så det är absolut inte svårt att få tag i bra kött i den här staden. Det handlar bara om att ta sig tid. Men det är värt det tusenfalt!

Vad fick jag med mig hem då? Ryggbiff, oxfilé, färska märgben till hunden, getost och fläskkotletter. Alltsammans från små Svenska lokala producenter. Titta bara på kotletterna!!! Såna hittar du ALDRIG i ett snabbköp.


 Jag stekte dom vördnadsfullt med rejält smör, salt och svartpeppar och bjöd min mamma. Det smakade precis som de hade gjort på gården i Bohuslän när hon var barn sa hon. Då kanske ni förstår.




Ryggbiffen stektes perfekt medium (2min + 1,5min hög värme) får sedan vila med en smörklick och en mosad vitlöksklyfta under en tallrik 15 min. Då stannar alla safter kvar i köttet och kärnan blir perfekt rosa. Smaken är ljuvlig, metallisk och ren. Rotsaker till. Ugnsrostad rotselleri med lite pressad citron, havssalt och honung. Till min älskade Sambo marinerade jag Aubergine skivor som stektes. Sjukt gott om man saltat ur dom lite innan. En ny favorit även för mig.



(Rostade Solrosfrön, supergott till sallad)

Servera köttet antingen tunt skivat med lite chili eller som en hel Steak med kappan kvar.



Inspirerad av ovan nämnda författare så gav jag mig härom dagen på att blanda den "perfekta Dry Martinin". Denna förvandlades strax till en G&T då jag glömt bort att jag bara gillar Dry Martini på film. Trots att jag blandat (vad jag tror) den enligt alla konstens regler så tycker jag det blir för mycket sprit/gin smak. Kanske har jag ännu inte smakat den perfekta Drajjan!?


För att verkligen gå i mål efter en hård arbetsvecka så hade jag planerat in ett riktigt smakfyrverkeri till Fredagskvällen. Råbiff.

Råbiff kan vara så otroligt magiskt, men också helt fel. Extremt bra kött är nyckeln till framgång. Många säger innanlår. Jag säger oxfilé. Enbart. Frys den lätt och skär sedan med en mycket vass kniv tunna, tunna skivor som sedan försiktigt skärs ner till färs. 
 

Servera med klassiska tillbehör som kapris, äggula, rödbetor, rödlök, salt, peppar och inte minst Dijonsenap.
Känn smakerna sjunga i munnen!

Ja det finns så mycket att säga om detta nu när jag står upp dagen efter kl. 06:30 och kokar kaffe. Rejjan makar sig pliktskyldigt upp om det mot förmodan skulle serveras nån form av frukost. Katterna och framförallt Ingo är i full fart och har koll på allt och alla, överlycklig att en ny dag randas.



Jag sätter mig och skriver. Rejjan går besviken och lägger sig igen. Ingo försöker lägga sig på Ipaden och Laptopen gång på gång.
Jag går förbi och tittar på dig när du sover.
Jag älskar dig!

En ny dag randas
och det är nu
precis Nu.


Trevlig Helg!
//Andy