måndag 30 juli 2012

Svärdfisken min nya favorit.



Från förra inlägget där jag kokade musslor så orkade jag inte äta upp allt plus att det blev mycket sås/soppa över. Jag gjorde ju dessutom den med hummerfond (vilket jag iof inte tyckte var en höjdare då det blev aningens för salt i mitt tycke) men hur som helst så silade jag den och fick en fin bas till fisksås.

Efter en sväng till det härliga gänget på Sundbäcks Fisk i Munkebäck så kom jag hem med en jättefin skiva Svärdfisk som har visat sig bli en ny favorit för mig.

Efter en raid värdig en fotbollshulligan i skafferiet med Broder Daniels Hardened Heart  på högsta volym visade det sig att det nu hastigt och lustigt fanns ingredienser till en riktig kalasmiddag.

Att dessutom inte behöva inhandla något annat än en enda skiva fisk visade sig vara ännu bättre.

Vad fanns då hemma?

1 par trötta tomater, en halv rödlök, en handfull kapris som oengagerat simmade runt i sin burk, en halv paket cous cous, musselsoppa fonden, en slatt grädde och en skvätt vitt vin från kvällen innan.

Först tillverkades en tomatsalsa.

Tomaterna filéades och kärnades ur samt finhackades. Rödlöken fick också smaka kniven. Lite salt, peppar, chiliflakes, kapris, olja och pressad citron så var den klar!

Cous Cous kokades och fick en rejäl splash citronsaft klämd över sig.

Fisken fick salt, svartpeppar och lite citronpeppar på sig och grillades/stektes i grillpannan ca 2min per sida. Citronpeppar är ju inget jag brukar använda men just till fisk tycker jag faktiskt det är helt ok.

Under tiden allt detta pågick så reducerades den överblivna fonden ner något och rundades av med lite grädde, vinet visade sig aldrig behövas. Däremot en generös klick smör såklart!



Det blev en vansinnigt god rätt. Dessutom så går det otroligt snabbt att tillaga eftersom alla delar har kort tillagningstid. Enda kruxet skulle väl vara om man är flera då detta verkligen är något (iaf fisken) som skall ätas direkt den är färdig, är man lite oupmärksam så blir den överkokt på eftervärmen och förvandlas från ljuvlig delikatess till superseg gummiboll.

Detta är nog fjärde gången denna sommar som jag äter svärdfisk och fler gånger lär det bli eftersom det är så vansinnigt gott. Bästa var ju ändå den med skirat smör och bacon. En trevlig ny bekantskap i köket helt enkelt.

Tror ni jag har kunnat hålla mig från att göra fler Amerikanska kanelbullar då? Näe, knappast. Alldeles för många har det blivit och receptet får sig en skruv varje gång. Senast var det med lite Lönnsirap, finhackade valnötter och Captain Morgan Rom! Vad sägs om det? Inte illa va?


Finns något godare än iskall mjölk och helt nybakade bullar?

Dom kommer att älska mig på Holméns Herr till hösten den saken är säker för snart har jag inte ett enda par byxor som passar.

Devon Rex kattungen Ingo hjälper mer än gärna till i köket.

Rejjans bästis Isis är & hälsar på och tycker hon är minst lika liten och nätt som henne.



Hur som helst. Njut är njut och några dagar till är det Semester.

By the way, sa jag att jag ÄLSKAR Semester ?
//Andy.

måndag 23 juli 2012

Musslor & Väderkvarnar.


Nu har jag varit hemma från Skåne ett tag, men har många fina minnen med mig därifrån. Inte bara med mat. Men kanske ändock förknippade med mat.

Av en slump fick jag reda på att Hembygdsföreningen som sköter Bräcke-Mölla Kvarn skulle köra Kvarnen en på Söndagen då jag var där om det var dugliga förutsättningar vädermässigt.


Jag har alltid velat se en äkta gammal väderkvarn i aktion. Så jag begav mig dit på sagda Söndagmorgon och visst såg jag redan när jag svängde upp med bilen för den smala grusvägen att vingarna slog i vinden. Det var en mäktig känsla att se det live.

Att sedan få möjligheten att kunna gå in och gå fritt runt i Kvarnen när den gick för fullt, ja det var minst sagt häftigt. Eldsjälarna som malde denna dag var väldigt trevliga och svarade gärna på frågor. Just när jag var där maldes Grahamsmjöl som egentligen är vetemjöl fast man använder hela kärnan och därför blir det ett grövre och nyttigare mjöl.





Det är svårt att föreställa sig vilka krafter det blir i alla leder och kugghjul enbart med denna vindkraft och det var sannerligen ett inspirerande besök. Jag försöker föreställa mig hur det var då för länge sedan när bönderna kom med sin säd och lät Kvarnen mala det till mjöl. Att förstå vikten av råvaror och matens ursprung är otroligt intressant tycker jag. Givetvis så köpte jag med mig en påse alldeles nymalt Mjöl. Hoppas jag kan göra det rättvisa framöver (även om jag inte är så bra på att baka).




Upplyft av detta roliga studiebesök så åkte jag till Mölles Fiskrökeri och köpte blåmusslor och lagade en fantastiskt Musselgryta på eftermiddagen.


Musslor eller Moules Marinieres som det brukar kallas när man lagar gryta på dom på detta vis med vitt vin och vitlök är nog den allra enklaste typ av "fin" mat man kan tänka sig.

Det tycker jag verkligen alla borde prova att göra någon gång.

Var noga med att skrubba musslorna rena och kontrollera att dom är hela och sluter tätt och inte har trasiga skal. Alla som är öppna och som inte sluter ihop om du knackar på dom är döda och måste slänga. När du gör din kontroll släng hellre en för mycket än chansa för du kan bli vansinnigt magsjuk om du får i dig en dålig mussla.

(även morot tydligen)

Hacka upp charlottenlök, har du inte det så går det lika bra med gul lök. En brukar vara lagom. Jag gillar ju chili så 1-2 urkärnade finhackde sådana brukar få åka med också. Vitlök är ett måste här, jag brukar köra ungefär 4 klyftor, finhackade.



En rejäl klick smör. Fräs löken mjuk. tillsätt chilin. Och sist dina musslor. Rör runt och blanda ordentligt och behåll hög värme på plattan. Tillsätt en skvätt vitt vin (ca 3-4dl) rör runt igen. Tillsätt en skvätt grädde (ca 1 dl). Lägg på ett lock och småkoka 5 - 10 min tills musslorna öppnat sig.

Strö över färsk persilja och njut med ett gott bröd och ett glas vin!
Detta är en otroligt lättlagad men svårslagen rätt och ett nät är perfekt att dela på 2 pers.
Du kommer att förstå när du doppar din brödbit i soppan/såsen och tar första tuggan.



Hoppas ni njuter av sommaren och den tid ni har.
Kram på er!
//Andy.

Att göra

torsdag 19 juli 2012

En hyllningssång från hjärtat.



Hmm...nu skall vi se, det här kan bli knivigt. Jag vet nämligen inte om jag kommer att kunna skriva det här inlägget så som jag vill. Det beror på att jag helt enkelt tvivlar på att mina ord räcker till. Om jag har ett ordförråd eller förmågan att verkligen uttrycka vad jag vill säga. Men jag måste ju i alla fall göra ett försök.

Den här gången gäller det inte ens något recept som jag lagat själv. Inte heller någon råvara jag sprungit på under mina eskapader i Skåne. Nej det handlar om en Restaurang. Ni som följt mig här ett tag vet ju att jag ALDRIG, inte en endaste gång skrivit en restaurangrecension.
Det här kommer inte att bli det heller.
Detta var en bit av himlen.

Utanför Ängelholm när man kör väg 112 ut mot Kullahalvön och Höganäs ligger ett litet samhälle som heter Jonstorp. Det är inte mycket till by.

Håller du inte ögonen öppna så kommer du att passera utan att ens märka att du varit där. Där finns en Ica butik, en skola och några hus. En jättebra antikaffär som heter Nu och Då. Ja, det är väl ungefär det. MEN !

Det finns även någonting annat. Ett äkta Skånskt Gästgiveri. Tunneberga Gästgiveri heter det och det har anor från 1700 talet.


I en traditionell Skånelänga driver två herrar detta Gästgiveri med en passion som jag inte trodde var möjlig.

Första gången jag kom dit åkte jag ensam. Det var fullsatt och förbokat fick jag veta. Men självklart kunde man iordningställa ett bord på gården om jag mot förmodan i det dåliga vädret ville sitta ute. Självklart ville jag det. Hade jag nu tagit mig hit ville jag ju självklart äta maten.

Efter ett samråd med en utav de trevliga ägarna så blev det "Skåne Lunch". Denna skulle bestå av SOS (smör, ost och sill) samt Äggakaka med knaperstekt fläsk.

-"Jag skall bara skära upp lite bröd till dig Påg så kan du gå in till sillabordet och ta preeeecis vad du vill så länge".

När jag kom in till Sillbordet så häpnade jag.


Jag tror jag räknade till 22 sorters sill, vilka dom lagt in själva varenda en med lokalt fångad sill. Det jag inte visste var att dom även vunnit Sill SM både 2010 och 2011. Där fanns ägghalvor med hemgjord majonnäs och purfärska räkor, silltårtor, inlagd ål, rökt ål, div olika röror och lite till och sen ytterligare lite till. Man häpnar! När jag plockat åt mig några godbitar inklusive dom två vinnarna Vodka/Dill Sill och Husfrusill så fick jag serverat mig en korg med 4 sorters hembakt alldeles färskt bröd, en skål potatis och en liten bytta smör på ett fat med is. Undrar jag om inte även Smöret var hemtjärnat!?




Varje tugga, varje smakbit, ett fyrverkeri en explosion av smaker! Det är precis detta som skiljer Tunneberga från allt jag varit med om tidigare. Enbart de absolut bästa lokala råvarorna, inga fusk eller genvägar till någonting. Detta gör, även om jag aldrig provat narkotika att jag kan tänka mig att det vore som att äta en måltid efter att ha tagit LSD. Alla smaker gånger 10.000! Som sagt jag har aldrig varit med om något sådant tidigare.

Man ville äta sig mätt enbart det frasiga egna Fröknäckebrödet eller den mörka saftiga kavringen. Men jag höll mig från denna frestelse och inväntade tålmodigt min Äggakaka.

När den andra ägaren kommer ut med den rykande varm direkt från köksingången så undrar jag direkt hur jag skall lyckas få i mig denna enorma portion?


Men här händer precis samma sak igen. Det kändes som jag aldrig ätit mat förut!? (och då har jag ju ändå ätit en del). Frasig, krämig och fyllig Äggakaka som för mig är någon slags blandning mellan omelett och ugnspannkaka. Tillsamans med rårrörda lingon och knaperstekt fläsk i generösa skivor från en närliggande gård. Det sjunger till i hela huvudet som om man blivit drämd med en kyrkklocka!


Det tog en bra stund innan jag kunde hämta andan och promenera bort till bilen för att köra den 10 min långa färden tillbaks till sommarstugan. Jag var inte bara mätt över alla gränser, jag var förälskad, förundrad och chockad !

Redan dagen efter så tvingade jag med min Sambo dit på Lunch och det var ren tur att vi fick plats eftersom här krävs det bokning. Det stod bilar på gatorna, folk köade besviket utanför. Men nu visste jag varför.


Det fanns inget vegetarisk som Dagens men självklart var det inga problem, "vi lagar nåt, va vill du ha? Kanske en krämig hemlagad ostapaj?" min sambo log förtjust. Själv tog jag en Baconlindad köttfärsbiff med riven potatis.

Till dagens tror jag det var 5 sorters nybakat och egenbakat bröd till, en ENORM salladsbuffé, vatten och kaffe. På salladsbuffén bevisar det sig igen när kallskänkan (en riktig sådan) kommer ut med och fyller på med olika inläggningar på gurka osv. Man häpnar!

När våra rätter kommer in så upprepas gårdagens mirakel. Det är som om man vore påverkad av något när man äter. Otroligt! Som om man aldrig ätit förut.



Jag kan inte föreställa mig eller förstå hur mycket engagemang och passion det finns i dessa två Gentlemän som driver detta magiska under. Men jag förstår att det är kö utanför på gatorna och att man måste boka bord i förväg.

Det jag heller inte kan förstå är hur Helsingborgs dagblad i sin recension "kunde önska sig mer av köket" eller varför inte Guide Michelin varit där ännu.

Jag sysslar ju som tur är inte med recensioner.

Jag sysslar ju med "mat som religion", och då kan jag bara utbrista:

-HALLELULEJA! JAG ÄR FRÄLST!

Nu vet jag inte vad ni två Gentlemän heter, men från botten av mitt hjärta: Tack för att ni finns!

//Andy.

lördag 14 juli 2012

Fortfarande på Språng.



Hej alla matvänner. Först tänkte jag be om ursäkt eftersom det vart lite klent med bloggandet på sista tiden, men jag är jävligt trött på att be om ursäkt. Så jag tänker inte göra det. Ni har förmodligen precis som jag fullt upp med att njuta av er Semester (hoppas jag) och har förmodligen inte tid att sitta framför datorn. Problemet är inte att skriva jag verkligen älskar det och saknar det faktiskt. Men det är problem när man är på resande fot. Internet, uppkopplingar, bara en sån banal grej som elektricitet. Men då är Facebook ett lite enklare sätt att hänga med. Det blir som Bloggen fast i lite light variant: www.facebook.com/enherransmat    där är det enklare att posta snabbare. Så det är ju alltid något.

Det har även om det varit lite dåligt väder blivit en hel del grillat ändå. Med så bra råvaror som finns här nere så är det inga problem att få till riktiga festmåltider med små medel. Grillspett, grönsaker allt möjligt gott har det blivit.






Men fråga är om inte frukostarna är minst lika goda? Att kunna sitta länge på verandan i lugn och ro och ta den där extra koppen kaffe som man oftast inte hinner hemma när Hamsterhjulet snurrar som värst.

Sen finns det mycket annat skojigt att utforska nere i landet. Ett mycket lärorikt och spännande besök på Höganäs Saltglaserat blev det härom dagen. Jätteroligt, verkligen och att få träffa eldsjälen Anders Johansson som gärna berättade om olika metoder, keramikens historia och olika glasyrer var jätteintressant. Alla eldsjälar är intressanta och det är roligt varje gång man träffar någon, kanske för att man är lite halvknäpp själv!?


Härligt att ha med sig alla djuren till Landet den här gången. När både katterna och hunden är med så skapar det ett helt annat lugn. Som sagt jag tycker inte att jag gör mycket annat än att äta gott. Men det blir faktiskt mycket annat med. Jag sätter upp det på det allmänna "inspirations kontot" så ni får mycket roligt att läsa framöver.







Ha det gott så länge, jag tror bestämt det är dags för ett glas vin.
//Andy.