onsdag 30 maj 2012

1/2 lb Cheeseburger.


Jupp, precis som rubriken antyder så är det en half pound burger som jag trollar ihop idag. Gjord på nymald nötfärs från Sävedalens Kötthall.

Och eftersom min "kollega" borta på En Salig Soppa, Mr.Bladh briljerat något hejdlöst sista tiden med sina chicka videoklipp så vill en annan lirare inte vara sämre.

Så enough said: Nu bliré filmtajm istället!



Ha de gött!
//Andy

måndag 28 maj 2012

Nått nytt på grillen.


 Igår var det Mors dag. Jag ville såklart göra något fint för min Mor och ni som läst bloggen ett tag vet ju att det är henne jag har att tacka för mycket av min matkärlek. Med det fina vädret som var så fanns det inget annat än en riktig rejäl grillning.

Det är alltid lite meckigt när jag skall grilla eftersom jag bor i hyreshus och inte har någon egen uteplätt, något jag för övrigt anser vara en mänsklig rättighet! Alla människor på jordklotet borde äga en liten bit av den. Ingen konstig tanke, eller hur?

Hur som helst så är det lite meckigt eftersom man måste bära ut grillen varje gång till den gemensamma uteplatsen. Man vet aldrig hur många andra personer i huset som tänker nyttja uteplatsen just den dagen. Man kan inte lämna grillen utan tillsyn eftersom det är barn som leker runt omkring.

Dessutom måste all mat och alla tillbehör bäras ut och när det är så här varmt så är det ju lätt att maten blir dålig och drycken för varm. Det kräver med andra ord lite planering. Nu har jag ägnat mig åt detta i ett par år så jag börjar få rätt bra rutin.

Något som är bra är om man som det heter på kockspråk "preppa" lite innan. Alltså förbereda. Ju mer man kan förbereda desto bättre. Något som är guld värt i dom här lägena är 5 liters fryspåsar. Salladen kan man skölja och slunga noga och sedan lägga i en egen påse i kylen, det är bara bra om den är slungad eftersom ett kylskåp torkar ur så blir salladen bara krispigare om den får ligga där i sin påse lite på glänt ett slag. Tomater och rödlök kan man skiva tunt och lägga i en annan påse för att sedan på plats direkt blanda ihop dom med salladen. Man skall dock vänta med vinägretten eftersom det är det sista man vill ha på precis innan servering, annars blir det bara blaskigt och trist.


Något som jag tycker är käckt till grillen är bakpotatis. Man kör klart dom i ugnen och sedan kan man dela dom i halvor och snitta dom och breda på gott kryddsmör och lägga dom i ett foliepaket. Lätt att slänga på grillen bara för att få lite grillfeeling. Dom behöver inte ens bli genomvarma utan är goda om dom bara får lite bränd yta på snittytan. Bra även ur den aspekten att dom kan ligga lite på kanterna om man har mycket att grilla.


Halloumi behöver vi väl inte ens nämna? Det är ju ett absolut MÅSTE på grillen! Även här kommer fryspåsen väl till pass. Skiva upp osten i centimeter tjocka skivor och ringla över rikligt med olivolja och pressad citron direkt i påsen så är det lätt att bara slänga på när det är dags.


Men vad är då det nya undrar du? Jo, nu har man gått igenom snart varenda styckningsdetalj, fågel och fisk på grillen. Men den kära högreven är kanske inte det vanligaste att grilla?

Jag tog en rejäl klumpeduns på ca 1,5 kg som jag sköljde av noga i kallt vatten. Sedan kokade jag upp en dunderskön blandning av vatten, buljong, allsköns kryddor, massor av chili och vitlök till en härlig småbubblande sörja i farmors gamla kastrull. Där fick köttbiten ligga och gott sig under lock i ungefär två timmar. Det skall absolut inte stormkoka utan sjuda och småbubbla lite. Då är det ju även helt ofarligt att lämna den så man kan göra annat under tiden.


Efter detta tog jag upp den och skar bort de värsta fettklumparna och skar den sedan ca 1cm tjocka skivor. Dessa skivor penslades med BBQ sauce och grillades sedan med några droppar honung.

Vilken succé! Det blev en otroligt vacker färg och köttet var väldigt smakrikt och väldigt, väldigt mört! Det smakade precis som på en semesterort nånstans vid medelhavet.


Att se mammas matglada blick när hon (som ändå är den okrönte mästaren!) utdelade betyget full pott, det fick ju hjärtat att smälta.

Detta kommer att testas fler gånger fast nästa gång står nog mina världsberömda kamben på tur. Det går till på ungefär samma sätt, men det tar vi då...

Det som är bra med att "preppa" köttet med den här typ av förkok är att det är lätt att göra långt innan, man kan tom frysa in det i litet utav spadet och sedan ta fram till grillkvällen. Gissa om du blir Kung då?

Sen måste jag bara nämna att jag hittat världens godaste korv! Jag lovar att det kommer ett inlägg från denna korvens eldsjäl och småskaliga tillverkare snart (om jag vill dela med mig förstås).

Ha nu en alldeles fantastisk Måndagkväll därute.
Hej så länge!
//Andy.


söndag 27 maj 2012

Riktigt stora och smarriga Cinnamon Rolls





När jag var nere i Skåne sist så regnade det ju första dagen och var allmänt tråkigt väder. Då tänkte jag att nu jäklar skall här bakas! Ni som känner mig vet ju att bakning inte alls är min grej. Mäta, väga och följa recept....öh, njae.

Men, men. Sagt och gjort efter att ha flummat runt lite på nätet efter att Herbert på jobbet berättat om sina Amerikanska Cinnamon Rolls så hittade jag till slut ett recept som skulle funka fint som inspiration på denna fina sida: Skånemat.



Jag tog:
(15 st stora bullar).

50 jäst för söta degar.
3 dl vanlig fet vispgrädde.
500 gr Smör.
2 ägg.
2 dl socker varav 0,5dl farinsocker.
3 msk Kanel.
1 nypa salt.
10 dl. vetemjöl.

Jag smälte 150-200gr smör i en kastrull och tillsatte sedan vispgrädden. Detta fick utgöra degspadet. Jästen smulas fint i en bunke och sedan är det bara att mosa/röra ut den i spadet. Sedan åkte 1 dl vitt socker i och 1 ägg. Skär det övriga smöret i skivor och låt stå i rumstemperatur.



Jag vispade med en plastsked vilket visade sig funka hur bra som helst sen var det bara att börja tillsätta mjölet sakta men säkert tills man får en smidig och fin deg. I slutet kan man knåda med händerna. Degen täcks över och får jäsa 50 min nånstans där det inte drar. Skafferiet eller garderoben brukar funka bra.

Efter jäsningen så är det bara till att kavla ut den. På landet hade jag ingen kavel men det gick lika bra att platta ut den för hand alá pizzabagarstyle!

I en skål hade jag innan blandad 0,5 dl strösocker, 0,5 dl farinsocker och kanelen. Nu är det bara att breda på allt det härliga smöret i riklig mängd! Allt skall ta slut. Strö sedan socker/kanelblandningen över alltihop. Rulla ihop till en fet smaskig kanelorm. Nu vill det till att du har en riktigt vass kniv så att du snabbt och smidigt kan snitta upp "ormen" i ca 1,5cm tjocka skivor. Hjälp till att forma dom snyggt runda med händerna om du behöver och lägg dom i x-tra stora bullpappersformar. Jag kastade dom lite i bänken så dom "satte" sig ordentligt.



Över med en handduk och låt jäsa ytterligare 45 min (perfekt tid för att snygga till i köket). Sätt ugnen på 225gr. Pensla med vispat ägg och grädda dom sedan 8-10 min tills dom får fin färg.

Dom här bullarna är tamejfan helt sjukt goda! Och lätta att lyckas med. Nästa gång skall jag prova att göra någon god glasyr ovanpå. Men som sagt, titta en gång till på receptet. Det här är en verklig kaloribomb! Så det kanske inte är något man skall mumsa i sig varje dag. Men vansinnigt goda!


Jag tror nästan jag föredrar den här typen av frosseri och att man hellre gör det mer sällan. Än snålt och ofta? Vad tycker ni?
Jag tycker: Ska det va så ska det va!


Självklart har jag grillat som en tok dom senaste dagarna men jag väntar på "att bilderna skall komma från framkallningen".

Ha en underbar Söndag!
//Andy.







onsdag 23 maj 2012

Supersnabb Carbonara & lite annat kvickt.


Sommar och sol. Hej och hå. Helt plötsligt är det rena rama Afrikat i Götlaborg!? 28 gr i skuggan och ingen fattar nåt.

Då vill man ju knappast stå vid spisen och koka mustiga köttgrytor timme efter timme.
Nej, då ska det gå fort så man snabbt kan smita ut på uteplatsen eller balkongen och njuta solens strålar.

Därför kommer här en supersnabb Carbonara.


(Till 2 medelsvenssons eller 1 arbetare).

1 paket bacon.
2,5 dl grädde (funkar även med mjöl eller creme fraische).
1,5 msk mjöl.
1/2 hackad rödlök.
Salt & peppar.
1 Ägg.
Spagetti eller valfri pasta.


Skär upp baconet och stek det på medelhög värme samtidigt som du kokar spagettin. Tillsätt den hackade rödlöken och blanda runt med baconet. Strö över mjöl. Veva runt. Slå över grädden och låt koka upp. Häll av spagettin och häll över din Carbonarasås. Separera ett ägg och låt äggulan pryda verket. Salta och peppra. Snabbt, lätt och gott!



Något annat som är klockrent såna här dagar är olika typer av Salladsmix. Alla stora affärer har dom och dom kostar mellan 14 - 20.- för ca 200gr. Komplettera med valfria tillbehör och vinägretter.


Varför inte Sparris? Den är fin nu. Koka upp vatten i en vattenkokare och slå över din sparris, låt stå några minuter och stek sedan på hög värme i smör (eller grilla på en engångsgrill). Servera med citron och smör.


Kyckling är också praktiskt. Några färska kycklinglår som du kryddar hejdlöst med de kryddor du har hemma. Ös på ordentligt. Ringla honung över och kör i 220gr i 20-25min.



Som sagt, mindre tid vid spisen. Mer tid i solen.

Nu ska jag ta hand om Ingo som varit hos Veterinären idag och blivit kastrerad. Han var så duktig. Nu är han lite trött och skall självklart få något extra gott att äta.

Hej så länge!
//Andy.

måndag 21 maj 2012

På rymmen.



Jag har vart på rymmen. Tog hunden och katterna och stack ner till Skåne i Onsdags kväll. Jag älskar Skåne! Kullahalvön är en magisk plats som etsat sig in i mitt hjärta.
Att gå på de ännu ej turist invaderade stränderna och filosofera, att påta i trädgården att kunna åka ut till bönder och köpa sparris, tomater och potatis direkt på gårdarna utan mellanhänder eller kemikalier det är obetalbart.

Jäkligt trevliga människor också. Folk hejjar, stannar och pratar en stund, nästan som i Kålltorp faktiskt!



















Det har blivit blandat med mat efter humör och stund. Men med helt fantastiska råvaror.










En dag åkte jag upp till Brunnby Boställe. Mitt absoluta favorit köttställe. Dom har en helt oslagbar kvalité på sitt kött som kommer från den egna gården och man kan köpa både fläsk och nöt i deras fina gårdsbutik. Den här gången köpte jag Ryggbiff från deras Highland cattle. På grillen blev det makalöst. Den smaken på en köttbit önskar jag alla fick känna någon gång. Nästa gång skall jag köpa deras nymalda färs 
och grilla hamburgare tror jag, kan knappt föreställa mig hur de kommer att smaka.






Katterna älskade att vara med på Landet. Det var första gången dom fick vara med och dom klarade bilfärden riktigt bra. Väl på plats så acklimatiserade de sig förvånansvärt snabbt. Det var en fröjd att höra kattassarna smattra som en maskingevärssalva i trapporna.


Idag har jag bakat världens sjukaste Amerikanska Kanelbullar. Tänkte få ut receptet här imorgon. Sicka grejer! Ett halvt kilo smör liksom. Vad kan gå fel då?

Citroner är grymt gott att grilla. En ugnsfast form att lägga potatis och rotfrukter i funkar fint med ett smörpapper som lock.



Nu blir det till att kasta sig ut och njuta de sista timmarna sol i frihet.
Over & out sa jag te daj!
//Andy.

onsdag 16 maj 2012

Andy´s Southern Fried Chicken

KFC is in da House! Alltså Kålltorps Friterade Kyckling!
Skämt och sido så när jag var nära att dö i min fruktansvärda Ubbhults Influensa förra veckan så var jag ju självklart sängliggande kvällstid. Och vad gör man när man är sängliggande? Jo man tittar på film. Jag gillar drama och dokumentärer och hade fått tips på en film som skulle vara "en riktigt tjejfilm": The Help.

Jag tyckte det var en jättefin film. Det roligaste var att maten spelade en ganska stor roll och sånt är ju alltid extra roligt för en matnörd. Den ena karaktären; Minny var en väldigt morsk och bestämd svart dam. Precis som man föreställer sig att en äldre kvinna från Södern ska vara. Hon hade en epilog i filmen om hur mycket hon älskade sin Fried Chicken och hur det fick henne att må.

Tror ni jag blev såld eller? Jag har faktiskt provat att fritera kyckling på det här viset tidigare med väldigt bra resultat men då gjorde jag det i en kastrull utomhus och ganska mycket. Jag fick avsmak för oljan och lukten den gången men nu var jag tvungen att försöka igen.


I filmen hyllades produkten Crisco som jag trodde var Ister. Men vid närmare efterforskning så visade det sig att det var ett helt vegetabiliskt fett i fast form. Efter att ha googlat och läst runt så kom jag fram till att jag denna gång skulle testa Cocosfett.


Andy´s Fried Chicken:

5-10 st Kycklingben (eller vilken del du gillar bäst).
Lite av ALLA (nästan) kryddor du har hemma.
Grädde alt. Röd mjölk.
Vetemjöl.
Lite av ALLA kryddor IGEN.
Cocosfett alt. Raps eller jordnötsolja.
Tillagningstid: 22min.

Rejäl gjutjärnspanna med höga kanter eller tjockbottnad kastrull.

Börja med att lägga så många kycklinglår du vill ha i en 3lit fryspåse. Börja krydda! Salt, svartpeppar, vegeta, örtsalt, grillkrydda, vitlökspulver, cayennepeppar, timjan, paprika pulver.
Skaka sedan om påsen ordentligt så kryddorna täcker kycklingen överallt.
Häll sedan på grädde eller mjölk, pressa ur luften ur påsen och knyt ihop. Låt vila i kylen från 2h till 1 dygn.


Nu är det dags att blanda Paneringen. Tag ca 4dl vetemjöl och gör om kryddningsprocesseduren ovan. Var inte blyg! Det är ju detta som skall bli det krispiga goda skalet runt din kyckling!


När kycklingen fått vila klart i mjölken så tar du fram den och lägger bitarna en och en i mjöl/kryddmixen. Se till att kasta runt dom ordentligt så det täcker bra.

Låt sedan bitarna vila ca 10-15min, helst på ett galler så att paneringen verkligen sätter sig.

Nu är det dags för själva friteringen eller frityrstekningen som jag skulle kalla det. Detta är ett moment som många är rädda för. Visst man skall ha respekt för varm olja, men det är inte farligare att frityrsteka under uppsikt än att ha tända stearin eller värmeljus i hemmet. Se bara till att ha ett rejält lock med en diameter större än pannan för om du skulle få en antändning så måste du lägga locket på så att säga.

Många tycker det är svårt med temperaturen som skall ligga runt 180gr och hur många har en karamelltermometer hemma? Inte jag i alla fall.

Jag brukar köra upp till max på plattan se lite hur det verkar och sedan sänka ner två snäpp. Det skall fräsa när du lägger i dom. Jag menar hur svårt skall det vara? Detta är matlagning från mitten på 1800 talet i fattiga södra USA som man lagade med stora otympliga gjutjärnskastruller på vedspisar! Om dom klarade det fint då så klarar säkert du och jag det nu i det moderna köket, eller hur?



Jag provade ju Cocosfett denna gången och det var jättebra! Billigt och helt, alltså för en gångs skull helt smaklöst (vilket ju är det man vill ha). Ingen fadd eftersmak av billig olja. Det skall jag använda fler gånger!

Till min panna använder jag ca 250gr fett vilket gjorde en dryg cm i pannan. Sedan var det bara att sätta igång.

Man får ju vända då och då och se så att det inte blir bränt och att dom blir stekta jämt över hela. Men det är ju bara mysigt att stå vid spisen och fixa lite. Under tiden kan man smådiska och göra sig av med dom kärlen som man använt.

Den totala stektiden för mina kycklinglår blev 22 min. Detta visade sig vara perfekt för 5 lår. Efteråt skall dom ligga och vila minst 10 min så att du inte bränner tungan av dig. Detta är viktigt, jag lovar dig att med en mer moderat temperatur så känner du tusen gånger mer smaker.

Jag serverade med lite sallad och några nachos till. Behöver jag säga att jag åt upp allihop? Vansinnigt gott! I love it!
Men efter att ha läst runt lite så kommer jag att förbättra nästa gång. Man kan tydligen efter första paneringen göra en panering till med bara vispad äggvita och mjöl för att få en ännu bättre panering.


"Synd" att jag måste prova att göra dom en gång till då ;)

Så thanks a lot Minny för inspirationen till både dessa goda lår och för att du lärde mig att dom man hatar kan man bjuda på Paj!

Det får räcka för idag.
Hav a najs Krastyhiemelsfäerds på er!
//Andy.

Update: Har nu gjort det ännu en gång, den här gången fick benen vila efter första paneringen och sedan doppades dom i 2 vispade äggvitor för att sedan paneras igen. Tilllagningstiden drogs ner till 20 min. Om möjligt ÄNNU godare och ÄNNU bättre resultat! Nu förstår jag verkligen vad Minny menade....a piece of heaven. Suck....